latinica  ћирилица
28/04/2015 |  19:04 | Autor: RTS

Visoki tonovi štetni za mačke

Međunarodna naučna studija utvrdila je da neki visoki tonovi kao što je škripanje aluminijumske folije ili udaranje kašikom o keramičku posudu, mogu da izazovu napade epilepsije kod mačaka, posebno starijih, a taj problem mogu imati i ljudi.

Studiju su sproveli veterinari-neurolozi iz Velike Britanije i SAD na zahtjev dobrotvorne organizacije Međunarodna njega mačaka (International Cat Care).

- Dobili smo nekoliko stotina poruka iz cijelog svijeta u kojima se navodi da su vlasnici mačaka primijetili da im mačke imaju napade kad čuju određene zvukove - navodi se u izvještaju o istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Feline Medicine and Surgery.

Vlasnici mačaka su naveli da njihovi veterinari nemaju nikakva saznanja o tom poremećaju i često misle da jak zvuk ne može da izazove grčeve koji traju i po nekoliko minuta.

Naučnici Mark Lovri i Loran Garozi su ispitali 96 mačaka i zaključili da visoki tonovi zaista mogu da izazovu napade refleksne epilepsije. Tu vrstu sindroma mogu da imaju i ljudi.

Tokom ispitivanja, mačke su najviše reagovale na škripanje aluminijumske folije, udarenje kašikom o keramičku posudu, gužvanje papira ili plastične kese, na zvuk kucanja na računaru i zveckanje ključeva ili kovanog novca, kao i na zakucavanje eksera.

Neke mačke su čak reagovale i na coktanje.

Naučnici su dodali da će istraživanje biti nastavljeno da bi se otkrilo genetičko porijeklo te pojave u cilju utvrđivanja odgovarajuće terapije.

Po njihovim riječima, veterinarski lijek protiv epilepsije "kepra" mogao bi da bude efikasan.