latinica  ћирилица
09/05/2015 |  10:18 | Autor: RTRS

Festival horova "Zlatna vila"

Nastupom četiri hora u Prijedoru večeras se nastavlja 15. međunarodi festival horova "Zlatna vila" na kojem u dvije večeri nastupa devet horova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bugarske, Češke i Italije.
Bijeljina: 14. međunarodni horski festival - Foto: SRNA
Bijeljina: 14. međunarodni horski festivalFoto: SRNA

Svoje umijeće večeras će pokazati hor "Rigo vertikale" iz Trentina, Djevojački hor "Evmolpeja" iz Plovdiva, hor "Gortinija" iz Đevđelije i hor "Kantka Leticija" iz Zlina.

Prve festivalske večeri u Pozorištu Prijedor nastupili su Riječki komorni zbor "Val", Novosadski kamerni hor, Akademski pevski zbor "Tone Tomšič" Univerziteta u Ljubljani, Hrvatsko pjevačko društvo "Kalnik" iz Križevaca i Mešoviti hor AKUD "Ivo Lola Ribar" iz Beograda.

Na svečanosti otvaranja festivala nastupili su prijedorski horovi Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo "Vila" i "Vilenjak", koji okuplja djecu predškolskog uzrasta.

"Zlatnom vilom" počele su ovogodišnje majske svečanosti povodom 16. maja, Dana grada, a održava se u znaku dva jubileja - 15 godina festivala i 130 godina horskog pjevanja u gradu na Sani.

Za vrhunske domete u horskom pjevanju večeras će biti dodijeljena plaketa "Zlatna vila" i novčana nagrada od 5.000 KM, hor koji osvoji nagradu publike dobiće i novčanu nagradu od 1.500 KM.

Žiri ima mogućnost da dodijeli pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja - najbolja izvedba savremenog, domaćeg, duhovnog i djela starog majstora, te inovacija i virtuoznost u interpretaciji.

U dvadesetminutnom nastupu svaki hor izvodi po pet kompozicija - djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Nastupe ocjenjuje žiri u sastavu predsjednik Darinka Matić-Marović iz Beograda i članovi Vladimir Kranjčević iz Zagreba i Svetislav Božić iz Beograda.

Izvšrni pokrovitelj ovogodišnje "Zlatne vile" je grad Prijedor sa 50.000 KM, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, generalni sponzor "Arselor Mital" Prijedor, a prijatelji festivala NLB Razvojna banka, keksara "Mira" i hotel "Prijedor".

Drugo festivalsko veče počinje u 19.30 časova u Pozorištu Prijedor. Na poleđini ulaznica odštampana su imena svih devet horova za glasove publike.