latinica  ћирилица
12/05/2015 |  17:29 | Autor: SRNA

Leposavić: Otkriven spomenik blaženopočivšem patrijarhu Pavlu

U naselju Leposavić na sjeveru Kosova otkriven je spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu.
Leposavić - Spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu - Foto: SRNA
Leposavić - Spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom PavluFoto: SRNA

Spomenik Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Pavlu otkriven je ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u centru Leposavića.

Otkrivanje spomenika upriličeno je u okviru proslave gradske slave Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, a svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije.

U ime Vlade Srbije, otkrivanju spomenika prisustvovao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, koji je rekao da je počastvovan i sretan što danas sa građanima Leposavića prisustvuje otkrivanju spomenika "jednoj od najvoljenijih srpskih ličnosti dvadesetog vijeka - patrijarhu Pavlu".

Vulin je napomenuo da je došao u ime predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji je prvi priložnik ovog spomenika i koji je dao značajna sredstva za izradu ovog spomenika.

On je istakao da je Leposavić dio Republike Srbije i da će ostati srpski grad.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Јablanović rekao je da je ovo veliki dan za sve stanovnike ove opštine, koja je dobila spomen-bistu blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

- Moramo krenuti u odlučnu duhovnu borbu za ostanak i opstanak na ovim prostorima, jer ako duhovno pobijedimo, Kosovo će vječito biti srpsko - poručio je Јablanović.

Ulicama Leposavića jutros je prošla litija u kojoj je učestvovao veliki broj građana, a nakon toga organizovane su različite sportske i kulturne aktivnosti u gradu.

Ovo je prvi spomenik nekom od počivših patrijarha Srpske pravoslavne crkve otkriven na Kosovu i Metohiji.

Njegova svetost patrijarh srpski Pavle upokojio se 2009. godine i sahranjen je u manastiru Rakovica kod Beograda.

Patrijarh Pavle je 1957. godine bio izabran za episkopa raško-prizrenskog, gdje je gradio nove crkve, obnavljao stare i porušene, često putovao, obilazio i služio u mjestima svoje eparhije.