latinica  ћирилица
16/05/2015 |  11:24 | Autor: TANЈUG

Grčko ostrvo traži pomoć za naseljavanje cvrčaka

Stanovnici malog grčkog ostrva Donusa, u južnom dijelu Egejskog mora, pokušavaju da riješe problem koji ih već neko vrijeme muči: nestašicu cvrčaka.
Grčko ostrvo Donusa (Foto: Municipality of Naxos and the Small Cyclades) -
Grčko ostrvo Donusa (Foto: Municipality of Naxos and the Small Cyclades)

"Već 45 godina dolazim na ovo ostrvo i nikada nisam čuo nijednog cvrčka. A ljeto u Grčkoj bez cvrčaka nije pravo ljeto. Htio bih da ih čujem i na Donusi", objasnio je za AFP Dimitris Kuklakis, 70-godišnji Grk koji pola godine provodi na ovom majušnom ostrvu od svega 13 kilometara kvadratnih.

Stanovnici Donuse uputili su apel solidarnosti, tražeći od drugih grčkih regiona, koji provode ljeto u zvuku cvrčaka, da im "u malim kutijama" pošalju raspjevane insekte kako bi i njihovo ostrvo "zacvrčalo".

Veliko je pitanje, međutim, da li je ikada bilo cvrčaka na Donusi."Stariji kažu da ih je bilo nekada davno, drugi pak tvrde da se nikada nisu čuli na ostvru", navodi Kuklakis.

Zagonetka je tim prije veća što sva okolna ostrva, poput Naksosa i Amorgosa, imaju respektabilnu populaciju cvrčaka.
Apel ljubitelja cvrčaka na Donusi, ostva sa oko stotinjak stanovnika, objavljen je najprije u lokalnom listu, a zatim su ga prenijeli svi grčki mediji.

"Kontaktirao me je neko čak iz Јužne Afrike", tvrdi Kuklakis koji se nada da će na ljeto moći da se organizuje "velika fešta puštanja cvrčaka u prirodu".