latinica  ћирилица
25/05/2015 |  18:29 | Autor: SRNA

Grčka: Ništa od ograničenja kapitala

Vlada Grčke isključila je mogućnost ograničenja pristupa klijenata računima u bankama i slobodnog protoka novca ako ne bude napretka sa međunarodnim kreditorima.

Mogućnost uvođenja ograničenja tokova novca, što bi moglo dovesti do izlaska Grčke iz zone evra, "prosto ne postoji", rekao je portparol Vlade, Gabriel Sakelaridis.

Јedan opozicioni, konzervativni poslanik rekao je da bi kontrola tokova kapitala mogla biti uvedena narednog vikenda ili ubrzo potom, ako Vlada ne bude mogla da isplati ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu koja dospjeva na naplatu 5. juna.

Grčka država je pet godina preživjela na zajmovima MMF-a i evropskih partnera, ali su kreditori odložili isplatu posljednje rate ako Grčka ne pristane na nove ekonomske reforme. Zvaničnici vladajuće stranke ljevice, Sirize rekli su da plate i penzije imaju prioritet u odnosu na vraćanje duga.

Dio stručnjaka ocjenjuje da će Grčka na kraju morati da ograniči kretanje kapitala da bi spriječila podizanje novca iz banaka čime bi građani i firme pokušali da spasu svoje uloge. Procjenjuje se da je već 30 milijardi evra iznijeto iz grčkih banaka od izbora početkom ove godine, a nagli talas povlačenja novca bi mogao dovesti do kraha banaka.