latinica  ћирилица
09/05/2024 |  10:29 ⇒ 10:34 | Autor: SRNA

U Abu Dabiju predstavljeni potencijali Srpske za ulaganja

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske je predstavnicima velikih svjetskih kompanija predstavila potencijale Srpske za ulaganja na najvećem investicionom događaju u svijetu - Godišnjem investicionom sastanku u Abu Dabiju.
IRB Abu Dabi - Foto: Ustupljena fotografija
IRB Abu DabiFoto: Ustupljena fotografija

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da je ovaj impozantni skup, na kojem učestvuju najveće svjetske kompanije i najviši funkcioneri mnogih zemalja, prilika za uspostavljanje izuzetno važnih kontakata, za koje se nada da će rezultirati kvalitetnim ulaganjima u Republiku Srpsku.

- Posebno značajan susret imali smo sa investitorima iz Saudijske Arabije. Njih najviše interesuje gasifikacija Republike Srpske i žele da ulažu u taj projekat. Potrudićemo se da organizujemo sastanak na nivou Vlade Republike Srpske i zainteresovanih investitora - naveo je Vrhovac.

Vrhovac je naglasio i da IRB koristi boravak u Abu Dabiju da pozove strane ulagače na drugi "Invest forum" koji će biti održan krajem godine na Јahorini, zajedno sa četvrtom investicionom konferencijom "Invest Srpska", saopšteno je iz IRB-a.

U saopštenju je navedeno da se na objedinjenom događaju u organizaciji IRB-a očekuje još veća posjeta potencijalnih stranih ulagača kojima će biti predstavljeni novi projekti Vlade Republike Srpske.

Ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Bojan Đokić rekao je da je učešće IRB-a na Godišnjem investicionom sastanku, koji okuplja ljude, različite industrije i nove tehnologije sa svih kontinenata, izuzetno važno i da se nada da će sastanci koje je IRB održala u protekla tri dana biti izuzetno plodonosni.

Badr Buršiad, osnivač i predsjednik "Global prodžekt menadžment foruma" iz Saudijske Arabije je nakon sastanka sa delegacijom IRB-a rekao da u Republici Srpskoj postoji mnogo neiskorištenih potencijala i da je saradnju moguće uspostaviti na mnogim poljima.

- Ova kompanija uputila je poziv IRB-u za učešće na njihovom poslovnom događaju u Rijadu - navedeno je u saopštenju.

Generalni sekretar Savjeta međunarodnih investitora Ujedinjenih Arapskih Emirata DŽamal bin Saif el DŽarvan rekao je da je impresioniran prezentacijom potencijala Republike Srpske i da vjeruje da se može investirati u nekoliko oblasti, među kojima su voda, drvna industrija i turizam.

Godišnji investicioni sastanak okuplja investitore, kompanije i vladine zvaničnike iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o mogućnostima i trendovima ulaganja, te obratili pažnju na osnovne izazove sa kojima se zemlje suočavaju na svom putu ka razvoju.

Ovaj događaj je vodeća svjetska investiciona platforma za kreiranje poslovnih ideja širom svijeta. Namjera ove platforme je da podstakne pozitivnu promjenu stvaranjem mogućnosti za ulaganja, podržavanjem solidarnosti i razvojem ekonomskih odnosa među narodima, kao i suočavanjem sa globalnim iskušenjima koja imaju dubok uticaj na ekonomski rast.

Prvi Godišnji investicioni sastanak održan je 2011. godine, a u međuvremenu je izrastao u događaj na kojem učestvuju predstavnici 174 zemlje, sa više od 20.000 učesnika i koji okuplja inovatore i lidere globalne ekonomije.

Ovogodišnji kongres okupio je 900 govornika unutar 449 panela.

Godišnji investicioni sastanak /AIM/ predstavlja investicionu platformu čiji je cilj da pomogne zemljama u razvoju da privuku strana direktna ulaganja i obezbijedi okvir za globalnu razmjenu o ključnim principima na kojima se zasnivaju međunarodne investicione politike, strategije i prakse za održivi razvoj radi postizanja pametnog i inkluzivnog globalnog rasta.

Delegacija IRB-a drugu godinu zaredom učestvuje na ovom događaju na poziv organizatora, a u njenoj delegaciji u Abu Dabiju su, osim Vrhovca, i vršilac dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove i međunarodnu saradnju Ivan Vidović, vršilac dužnosti izvršnog direktora za upravljanje portfeljom Zlatko Popović i direktor Sektora za promociju stranih investicija Zoran Talić.