latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:22 | Autor: TANЈUG

Vučić u Tirani: Kosovo smatramo svojom teritorijom (VIDEO)

Predsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić doputovao je u Tiranu, u dvodnevnu posjetu Albaniji, prvu jednog srpskog premijera u istoriji, i to u trenutku delikatnih odnosa dvije zemlje, ali i u svjetlu činjenice da je članstvo u EU strateški cilj i Beograda i Tirane.
Vučić u posjeti Tirani - Foto: AP
Vučić u posjeti TiraniFoto: AP

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sastanku sa predsjednikom Parlamenta Albanije Iljirom Metom da su Srbi i Albanci najveći narodi na Balkanu i da stoga moraju da unapređuju odnose.

Meta je istakao važnost saradnje dva parlamenta i najavio skori dolazak albanske parlamentarne delegacije u Beograd.

"Najvažniji izazov za naše dvije zemlje je ekonomija. Moramo naći način da unaprijedimo naše ekonomske odnose, kao i ukupnu ekonomsku situaciju u obe zemlje", naglasio je Meta.

Istaknuta je važnost uspostavljanja direktne avio-linije na relaciji Beograd - Tirana, koja će pomoći jačanju ekonomskih veza dvije zemlje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Srbija Kosovo tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni dio", izjavio je Vučić u Tirani.

Srpski premijer je istakao, na zajedničkoj pres konferenciji sa albanskim premijerom Edijem Ramom, da Srbija i Albanija, bez obzira na različite stavove prema Kosovu, ne treba da zaoštravaju međusobne odnose, već treba te razlike da uvaže i pronađu zajednički jezik.

Zahvalivši albanskom premijeru na dobrodošlici, Vučić je kazaoda su dva naroda susjedi i da će to tako ostati zauvjek, te da stoga sve probleme treba rješavati dijalogom. 

"Činjenica je da se ne slažemo oko Kosova i |Metohije. Srbija ga tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni dio, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Vučić. Ipak smatram da to nepodudaranje ne znači da razlike ne možemo da ublažimo dijalogom i na miran način.

"Ovi problemi se ne rešavaju ratom već dijalogom", rekao je Vučić i poručio da su Srbija i Albanija susjedi, te da zbog toga treba da uzmu sudbinu regiona zapadnog Balkana u svoje ruke.

"Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važan za Balkan. Odnosi uvijek mogu biti bolji", rekao je Vučić.

Albanski premijer je takođe istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine. Albanija, istakao je, priznaje dijalog Beograda i Prištine zato što je, kako je rekao, pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dviju strana i posebno da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

Zato je, kaže, nastavak dijaloga od životne važnosti za čitav region.

On je, međutim, dodao da Tirana želi da se više uradi za Albance na području Preševa. "Oni žele da budu tretirani kao Srbi na sjeveru Kosova", rekao je Rama.

......

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Ramom izjavio, da je ponosan što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posjetu Tirani, da ima mnogo oblasti u kojima dvije zemlje treba da rasađuju, ali i da nisu saglasne po pitanju Kosova i Metohije.

"Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motivišemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome. Činjenica je da nismo saglasni po pitanju KiM", rekao je Vučić, ističuući da je došao u ime građana Srbije.

Premijer je ocijenio da su ekonomski razvoj i saradnja veoma važni i za Srbiji i za Albaniju i da je stoga od izuzetnog značaja da dvije zemlje rade na tom polju zajedno.

Vučić je istakao da Srbija i Albanija treba zajedno da rade na infrastruktirnim projektima koje bi trebalo da spoje dva naroda i dvije zemlje.

"Pred nama je desetine i stotine kilometara koje treba zajedno da izgradimo" rekao je srpski premijer ističući značaj izgradnje auto puta koji će povezivati Beograd i Tiranu.

On je rekao da će takvi projekti biti od koristi Srbima i Albancima na Kosovu, ali i u interesu unapređenja odnosa Beograda i Tirane.

"Srbija je spremna za takvu saradnju", rekao je Vučić.

Rama je rekao da se danas pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nijemaci uradili za sebe poslije Drugog svjetskog rata.

On je srpskom premijeru poželio dobrodošlicu, istakao da se nada da će ostaviti dobar utisak na njega i da će poslije toga Vučić moći svojim sunarodnicima da kaže da mogu slobodno da dolaze u Albaniju, naročito u vrijeme ljeta.

"To što imamo različite stavove oko nekih stvari ne znači da nismo svjesni činjenice da dvije zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira", rekao je Rama.

On je rekao da vjeruje da će zajedno uspjeti da unaprijede odnose i dalje sprovode agendu za region bez granica, te da će doprinijeti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

"Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU", rekao je Rama. "Imamo mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku naših zemalja", rekao je albanski premijer.

.....

Srpskog premijera na aerodromu je dočekao zamjenik premijera Niko Peljesi.

Po dolasku u Tiranu, Vučić se sastao sa albanskim premijerom Edijem Ramom. Susret dva premijera u palati Brigada je drugi bilateralni susret Vučića i Rame, ali je riječ o prvoj u istoriji posjeti jednog predsjednika Vlade Srbije albanskoj prestonici.

Vučić je, uoči posjete, poručio da Srbija želi dobre odnose sa Tiranom, što će doprinijeti cjelokupnoj stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Premijer Srbije je više puta istakao da stabilnost na Balkanu znači i da Srbija ne može da prihvati ideju "velike Albanije".

"Srbija želi dobre odnose i bolju komunikaciju sa Albanijom, razvoj infrastrukturnih projekata, izgradnju puteva i pruga, povezivanje Srbije sa Albanijom auto-putem Niš-Priština-Tirana", najavio je premijer.

Srbija takođe želi uspostavljanje modernih željeznica sa Skadrom i Tiranom, bolju ekonomsku saradnju jer smatra da će povezivanje poslovnih ljudi, ali i privrednih komora donijeti dobro i jednima i drugima, dodao je premijer.

Nakon svečanog dočeka, Vučić se sastao sa premijerom Ramom, a sastaće se i sa predsjednikom Bujarijem Nišanijem, zatim predsjednikom parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.

Prvi dan posjete premijer Vučić završiće susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji.

Tokom drugog dana posjete predviđeno je učešće premijera Vučića na Ekonomskom forumu "Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015", na kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.

Sa premijerom u Tiranu je otputovala i potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Vučićeva posjeta Tirani je u medijima već označena kao istorijska, a prate je bezbjednosne mjere podignute na najviši stepen. Kontrola se obavlja sa kopna i iz vazduha, uz učešće prupadnika svih bezbjednosnih službi.