latinica  ћирилица
27/05/2015 |  14:04 | Autor: SRNA

CЈB Doboj: Izvještaj protiv četiri lica zbog privrednog kriminala

Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je nadležnim tužilaštvima četiri izvještaja protiv četiri lica za šest krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala kojima je pričinjena ukupna šteta od 313.731 KM.

Načelnik CЈB Doboj Dragan Prodanović naveo je da je riječ o zlupotrebi ovlašćenja u privredi, službenog ovlašćenja, falsifikovanju novca, zloupotrebi u postupku javne nabavke, utaji doprinosa i poreza, kao i povredi osnovnih prava radnika.

Protiv lica čiji su inicijali A.O. iz Teslića podnesen je izvještaj zbog sumnje da je kao radnik teslićkog Osnovnog suda, zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja, pribavio protivpravnu imovinsku korist od 137.893 KM.

On je od 1. jula prošle godine do 23. marta ove godine uzimao novac od oštećenih na ime kupovine automobila oduzetih u izvršnom postupku, a koji su navodno licitirani od suda, izdavajući oštećenim bjanko ovjerene priznanice na osnovu kojih, navodno, mogu preuzeti licitirano vozilo.

Na ovaj način oštećeno je 25 lica sa područja opština Teslić, Doboj i federalnih opština Tešanj, Gračanica, Doboj-Јug i Doboj-Istok.

Prodanović je rekao da je prijavljeni trenutno nedostupan policijskim službenicima i za njim je objavljen raspis o traganju.

Načelnik kriminalističke policije Stevo Stupar rekao je da je jedna osoba iz Doboja osumnjičena da je, kao vršilac dužnosti u privrednom društvu za organizovanje izgradnje i uređenja naselja u Doboju, organizovala poslovanje društva preko nezakonito otvorenog računa na ime jedne od zajednica etažnih vlasnika.

Radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi za privredno društvo, ovo lice je na nezakonito otvoren račun vršilo prenos sredstava sa žiro-računa privrednog društva, uplate privrednom društvu, kao i gotovinske pologe dužnika društva, i od aprila 2013. do aprila ove godine ostvaren je nezakonit promet od 1.013.822 KM.

Ovim radnjama izbjegnuto je plaćanje poreza i doprinosa zdravstvenog i penzijskog osiguranja, plate radnicima nisu isplaćene od juna 2013. godine, a Poreska uprava Republike Srpske, akcionari i zaposleni dovedeni su u zabludu da privredno društvo nema dovoljno novca za izmirivanje redovnih obaveza.

"Prikazivanjem lažnih podataka oštećen je budžet Republike Srpske, a privredno društvo ostvarilo je protivpravnu imovinsku korist od najmanje 120.859 KM", naveo je Stupar.

Protiv lica čiji su inicijali Z.M. iz Doboja podnesen je izvještaj zbog sumnje da je, kao odgovorno lice agencije za obezbjeđenje lica i imovine iz ovog grada, na osnovu lažnih podataka u postupku javne nabavke, oštetilo javnu ustanovu za gotovo 55.000 KM.

On je osumnjičen da je u postupku javne nabavke koju je raspisala javna ustanova iz Doboja dao ponudu zasnovanu na lažnim podacima, na osnovu kojih je u martu prošle godine sklopio ugovor o pružanju usluga obezbjeđenja lica i imovine.

Z.M. je u ponudi priložio rješenje MUP-a Republike Srpske, CЈB Doboj, kojim se osnivač agencije ovlašćuje da može započeti đelatnost obezbjeđenja lica i imovine nakon dobijanja odobrenja za početak rada, a nije priložio i rješenje izdato od tog organa kojim se odbija zahtjev agencije.

Odobrenje nije izdato zbog neispunjavanja uslova propisanih Zakonom o agencijama za obezbjeđenje lica i imovine i privatnoj detektivskoj djelatnosti Republike Srpske, odnosno Pravilnikom o prostornim i tehničkim uslovima za zaštitu od krađe i drugih nezgoda ili zloupotreba.

Tužilaštvu BiH podnesen je izvještaj protiv N.D. iz Beograda osumnjičenog da je 2. aprila na šalteru banke u Doboju stavio u opticaj 5.000 američkih dolara, za koje je vještačenjem kod Centralne banke BiH utvrđeno da su falsifikovane.