latinica  ћирилица
27/05/2015 |  16:31 | Autor: SRNA

Poljska: Sankcije Rusiji dobre su samo za uništenje Evrope

Politika sankcija koju EU sprovodi pod pritiskom SAD djelotvorna je samo za uništenje Evrope, piše poljski dnevnik Observator politični.

- Politika ekonomskih i političkih sankcija prema pojedincima koju protiv Ruske Federacije sprovodi EU zajedno sa SAD, to je politika uništenja Evrope. Njihov cilj je trajno pogoršanje društvenih, ekonomskih i političkih odnosa između EU i Rusije - navodi list.

Prema pisanju lista, najveću korist od ove politike imaju SAD, jer odustvo Rusije samo slabi Evropu, dok Kina dobija energetski potencijal od Moskve.

U tekstu se dodaje da je "ukrajinski eksperiment propast" i da je za haos u toj zemlji odgovorno nestručno rukovodstvo, pošto Kijev ne želi da sprovede neophodne reforme.

- EU se pridruživanjem američkim sankcijama Rusije umješala u sprovođenje nečijih interesa. Stav Brisela je najbolji mogući poklon Kini, jer kompanije iz te zemlje zamjenjuju evropske predstavnike na ruskom tržištu i to donosi veliki profit ako se uzme i u obzir plan obnove projekta "Put svile" - ističe autor teksta.

Autor se pita zašto su uopšte uvedene sankcije Rusiji, koje su štetne po Evropu, dok Moskva u protekla dva mjeseca potpisuje više desetina okvirnih sporazuma sa Kinom, Indijom i drugim zemljama u razvoju sa ogromnom potencijalom.