latinica  ћирилица
27/05/2015 |  16:35 | Autor: SRNA

Đukanović: Nismo umiješani u ubistvo Јovanovića

Vlast u Crnoj Gori nije imala politički, niti bilo koji drugi interes da bude nalogodavac i organizator ubistva urednika i vlasnika lista "Dan" Duška Јovanovića, poručio je premijer Milo Đukanović.

On je tokom "premijerskog sata" u Skupštini Crne Gore rekao da se ne smatra odgovornim za ubistvo Јovanovića, koje se dogodilo na današnji dan prije 11 godina.

- Iako taj posao nije u striktnoj ustavnoj nadležnosti predsjednika Vlade, ja sam svojim političkim i građanskim angažmanom, uključujući i učešće u tužilačkoj istrazi u svojstvu svjedoka, pokušao da dam doprinos njenom uspješnom okončanju - obrazložio je Đukanović.

On je rekao da je najvažniji interes, posebno u periodu kada se dogodilo ubistvo, bio da se Crna Gora sačuva kao oaza stabilnosti na Balkanu.

- Iako istrage i sudski procesi ponekad dovedu do direktnih izvršilaca, politički inspiratori i nalogodavci često ostaju van domašaja pravde i o njihovoj se ulozi spekuliše i zaključci izvode na bazi analiza okolnosti, raspoloživih činjenica, zdravorazumskog zaključivanja i drugih elemenata koji, nažalost, nemaju težinu sudskih dokaza - naveo je Đukanović.

On je dodao da je list Dan bio medijsko–logistička podrška za aktivnosti koje su imale za cilj kriminalizovati crnogorsku vlast, delegitimisati je kao nosioca ideje obnove nezavisnosti, bezbjednosno i politički destabilizovati Crnu Goru i dovesti na vlast političke strukture koje bi slijedile želje političkih i vojnih centara spolja.

- Tužilaštvo i sudstvo od prvog dana rade na ovom slučaju i imali su maksimalnu podršku izvršne vlasti. Vjerujem da je postupak istrage vođen u dobrom smjeru. Nažalost, još se nije došlo do epiloga kojim bi se do kraja rasvijetlilo ovo krivično djelo - naveo je Đukanović.