latinica  ћирилица
29/05/2015 |  08:20 | Autor: Agencije

FIFA bira predsjednika: Blater pozvao na jedinstvo u svjetskom fudbalu

U Cirihu će danas 209 članica FIFA izabrati predsjednika uprkos velikom korupcijskom skandalu koji potresa ovu organizaciju.
Sep Blater na 65. Kongresu FIFA-e - Foto: AP
Sep Blater na 65. Kongresu FIFA-eFoto: AP

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije Sep Blater pozvao je članove ovog tijela na jedinstvo u borbi protiv korupcije, poslije skandala koji je zahvatio ovu organizaciju.

Blater se obratio delegacijama na kongresu FIFA u Švajcarskoj, gdje će se kasnije birati predsjednik ove organizacije.

On je izložen oštrim kritikama da nije učinio dovoljno u borbi protiv korupcije u FIFA. Protivkandidat za čelnu poziciju u organizaciji mu je jordanski princ Ali bin Al Husein.

Blaterov uvodni govor nakratko je prekinula žena koja je mahala palestinskom zastavom i vikala na Blatera, prije nego što su je odveli.

"Smatram da je danas važno naglasiti da treba krenuti dalje i biti transparentan. Pozicija FIFA u svijetu je važna. To je borba protiv korupcije, protiv namještanja utakmica, rasizma i diskriminacije, koji još postoje i nanose nam bol", rekao je Blater.

On je pozvao učesnike kongresa da pokažu svijetu da mogu zajedno da upravljaju Fifom.

.....

Izbor se održava dva dana nakon što je u Švajcarskoj uhapšeno šest visokih zvaničnika FIFA zbog korupcije koju istražuju SAD. Istraga je fokusirana na 14 lica. Blater je pozvan da odustane od kandidature, ali je izjavio da se ne smatra odgovornim za skandal i tvrdi da će ostati predsjednik FIFA.

Sedamdesetdevetogodišnji Blater i tridesetdevetogodišnji princ Ali imaće 15 minuta da se obrate delegatima, a potom će predstavnici 209 saveza glasati. U prvom krugu kandidat mora da dobije dvije trećine glasova, odnosno 140 glasova, da bi pobijedio. Ako se to ne dogodi, odluka o predsjedniku FIFA biće donesena u drugom krugu, a pobijediće onaj koji bude imao većinu.

Blater je na čelu FIFA 17 godina i ima jaku podršku iz Azije, Amerike i Afrike.