latinica  ћирилица
29/05/2015 |  09:30 | Autor: TANЈUG

Artemije odbio da se vrati pod okrilje SPC

Bivši vladika raško-prizrenski Artemije ne prihvata poziv Svetog arhijerejskog Sabora SPC i patrijarha Irineja da, kako su oni od njega tražili, "krene putem mira i jedinstva sa Crkvom" i negira da je u raskolu.

U saopštenju dostavljenom medijima, Artemije kaže da njegovo odbijanje nije oglušivanje o poziv Sabora i patrijarha već svojevrsno svjedočenje o pravovjerju.
 "Sve dok nepokolebljivo ostajemo u svetootačkoj vjeri, ništa zajedničko nemamo sa raskolom. Gledano, međutim, vašim očima, Artemije je u raskolu", piše u saopštenju.
 Sveti arhijerejski Sabor SPC i patrijarh Irinej pozvali su u srijedu bivšeg vladiku Artemija da "krene putem mira i jedinstva sa Crkvom" ili će Sabor biti primoran da, kako je najavljeno, umjesto jedinog spasonosnog rješenja preduzme dalje i konačne kanonske mjere.
 Artemije, međutim, navodi da je možda administrativno odvojen od SPC, ali da dogmatski nije odvojen od Hrista, a to znači ni od Srpske pravoslavne crkve kakvu nam je osnovao i predao Sveti Sava.
 "Svjedočimo vam da čvrst osjećaj imamo da smo bili i, uistinu, ostajemo u pravoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi koju vjernici najbolje prepoznaju i prihvataju", navodi se u saopštenju. 
 Artemije negira da je u raskolu, ističući da u crkvenom raskolu može biti samo neko ko je iznevjerio pravovjerje.
 "Sadržina vašeg pisma ne govori da je ono plod Duha Svetog, nego plod duha ljudskog radi pravdanja pred svijetom i da bi se reklo: Eto, mi bratoljubivo hoćemo da pomognemo bivšem episkopu, a on nas odbija", naveo je Artemije koji nikada nije prihvatio odluku Sabora SPC koji ga je raščinio, i nije, iako se to od njega očekivalo,  skinuo mantiju i vladičanska odličja.
 "Umijeće narod je da prepozna i razluči iskrenost od neiskrenosti, jer pamti sve prethodne događaje", naveo je Artemije.