latinica  ћирилица
29/05/2015 |  14:54 | Autor: RTRS

Prije 23 godine FK Borac osvojio Mitropa kup

Na današnji dan, prije 23 godine, Fudbalski klub Borac stigao je do jedinog evropskog trofeja u klupskoj istoriji. 29. maja 1992. godine Borac je osvojio Mitropa kup, pobjedom u finalu nad ekipom mađarskog Vašutaša.
FK Borac Banja Luka - Foto: ilustracija
FK Borac Banja LukaFoto: ilustracija

Na završnom turniru, igranom u Fođi, pored domaćina, Borca i Vašutaša, nastupio je i tim austrijske Admire. 

U polufinalu Borac je boljim izvođenjem jedanaesteraca savladao domaćine.

U finalu je na megdan izabranicima Zorana Smileskog izašao Vašutaš. Nakon 90 minuta, kao i u polufinalu sa italijanskim klubom, pobjednika nije bilo (1:1, strijelac za Borac Filipović), pa su o osvajaču trofeja odlučivali penali.

Sa bijele tačke za Borac su bili precizni Šašivarević, Štavljanin, Filipović, Bilbija i Simeunović, za Mađare su pogađali Nićiforov, Iščak i Nahočki. Šut Garasa, Simeunović je odbranio i to je bilo dovoljno da Borac osvoji vrijedan trofej i tako se pridruži Milanu, Interu, Bolonji, Ferencvarošu, Austriji... koji su takođe osvajali ovaj kup.

FK Borac (foto: arhiv)

Nakon sezone 1991-92, Mitropa kup je ugašen, pa se, s obzirom na činjenicu da je Borac posljednji osvajač, trofej ovog takmičenja i dalje nalazi u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu.

Finalna utakmica sa Mađarima ujedno je bila i posljednja koju je bek Stojan Malbašić odigrao u dresu Velikana iz Platonove.