latinica  ћирилица
07/06/2015 |  10:16 | Autor: SRNA

Vladika Lavrentije: Јasenovac kamen-spoticanja za dolazak pape u Srbiju

Episkop šabački Lavrentije smatra da posjeta pape Franje Srbiji nije samo crkveno i vjersko, već prije svega državničko pitanje, ali da veliki kamen-spoticanja predstavljaju Јasenovac i druga brojna stratišta iz Drugog svjetskog rata.

To bi bila "so na živu ranu" stotine hiljada hrišćanskih pravoslavnih porodica, čiji su preci i brojni srodnici zvjerski mučeni i završili živote u jasenovačkom paklu, rekao je vladika Lavrentije.

Navodeći da je posjeta pape Srbiji i stvar države, vladika Lavrentije je napomenuo da je papa šef Vatikana, države koja u svijetu, a posebno na uticajnom Zapadu, uživa veliki ugled i kredibilitet.

"Godinama se radi na uspostavljanju opšteg konsenzusa da bi ova posjeta bila realizovana", rekao je vladika šabački za "Večernje novosti".

On je podsjetio da je Sabor Srpske pravoslavne crkve ove godine formirao komisiju sastavljenu od uglednih i kompetentnih episkopa, koja će se sa najvećom odgovornošću baviti ovim pitanjem.

"Siguran sam da će ta komisija izraditi najbolje preporuke i prijedloge Saboru za rješenje ovog pitanja", rekao je vladika Lavrentije, koji je član Sinoda SPC.

On je za posjetu pape Franje Sarajevu rekao da ona svjedoči o velikom stepenu vjerske slobode na ovim prostorima i omogućava međureligijski dijalog, koji će doprinijeti smanjivanju napetosti i tenzija, kako na vjerskoj, tako i na nacionalnoj osnovi.

"Papa je došao sa porukom `Mir svima`, koja je centralni bogoslužbeni i liturgijski refren svih hrišćanskih konfesija, ali i svih drugih religija svijeta. Mir je danas, više nego ikad, potreban našoj planeti, gdje nemiri ključaju kao vulkani ", istakao je vladika Lavrentije.

Prema njegovim riječima, nespokojstvo i neizvjesnost uvukli su se u svako ljudsko srce, što "dramatično uznemirava i zastrašuje savremenog čovjeka koji na svom biću još nosi žive rane koje su stvorili ratovi i revolucije, logori i kazamati, bombardovanja i razaranja".

"Posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Sarajevu je prošla u najboljem redu i ona je manje-više od obostrane koristi", rekao je vladika šabački, navodeći da su svi slovenski balkanski narodi, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, poznati širom svijeta po gostoljubivosti i srdačnom gostorpimstvu.