latinica  ћирилица
07/06/2015 |  16:38 | Autor: SRNA

Derventa- Sabor kod manastira Pokrova Presvete Bogorodice

U Donjoj Bišnji kod Dervente danas je, na Petrovske poklade, u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice održan veliki crkveno-narodni sabor, a vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom tim povodom služio je svetu arhijerejsku liturgiju.
Derventa  - crveni sabor - Foto: SRNA
Derventa - crveni saborFoto: SRNA

Vladika Hrizostoma je poručio vjernicima da će se sabor u Donjoj Bišnji održavati i narednih godina u vrijeme praznovanja Petrovskih poklada.

"Naši svetitelji daju nadu da nije sve propalo. U najtežim mukama su svjedočili i propovijedali. Na ovom svetom ognjištu vjere i molitve treba da nastavimo poštovati i molitvom njegovati sve ono što smo preuzeli od naših mučenika i predaka", rekao je vladika koji je blagoslovio vjernike.

Ktitor manastira Ratko Đekić izjavio je da se današnje saborovanje održava na devetu godina od osveštanja manastira i 13 godina od od osveštanja temelja.

"Kao zadužbinar ispoljavam radost i neizmjernu sreću što sam danas ovdje sa vjernim narodom, što se narod okuplja i molitvom daje doprinos da ovo zdanje postane duhovno sjedište", rekao je Đekić.

U sklopu velikog crkveno narodnog sabora održana je i etno izložba "Srpska narodna nošnja derventskog kraja" u porti manastira, čiji je organizator TO opštine Derventa, Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Derventa" i Narodna biblioteka "Branko Radičević".

Nakon liturgije, u porti manastira nastupila je etno grupa Iva iz Doboja i KUD "Ozren" Karanovac.

Direktor TO opštine Derventa Damir Kljajić rekao je da je cilj izložbe da široj javnosti bude prikazana srpska narodna nošnja derventskog kraja, te dodao da je interesovanje posjetilaca odlično.

Velikom crkveno-narodnom saboru kod manastira prisustvovao je veliki broj vjernika. Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji podigao Ratko Đekić, koji živi i radi u Americi, ali nikada nije zaboravio svoje rodno mjesto.