latinica  ћирилица
24/06/2015 |  08:44 | Autor: BETA

Novi sastanak evrozone o Grčkoj, Cipras u Briselu

Grčka će danas ponovo biti u centru novog odlučujućeg sastanka ministara finansija evrozone u nadi da će se postići sporazum i izbeći da Grčka ne bude u stanju da plati dospjeli dug krajem juna, što bi značilo bankrot zemlje, a možda i izlazak iz evrozone.
Grčki premijer Aleksis Cipras - Foto: AP
Grčki premijer Aleksis CiprasFoto: AP

Evrogrupa, koja se sastoji od ministara finansija zemalja koje kao zajedničku valutu koriste evro, sataje se danas popodne u Briselu treći put za nedjelju dana, da bi procijenila grčke prijedloge prije samita EU u četvrtak i petak na kome treba da se razmatra grčki dug.

Grčki premijer Aleksis Cipras, istovremeno, treba da se sastane sa vođama EU, Evropske centralne banke i MMF-a, Žan-Klodom Јunkerom, Marijom Dragijem i Kristin Lagard.

Cipras je već u ponedjeljak imao sastanke u sjedištu EU sa vođama ove tri institucije za vrijeme vanrednog sastanka šefova evrozone. Atina je tada predstavila svoje nove prijedloge o uštedi osam milijardi evra u periodu između 2015. i 2016. koje su kreditori ocijenili pozitivno, smatrajući da bi mogli da imaju elemente za zaključene sporazuma potrebnog da se deblokira zajam Grčkoj. Bez tog zajma, Grčka ne može da isplati dugove koji dospijevaju već krajem juna.

Pregovori su se nastavili među ekspertima juče u Briselu gdje su neki grčki pregovarači ostali i biće tamo i dalje do današnjeg sastanka Evrogrupe.

Pjer Moskovisi, evropski komesar zadužen za ekonomska pitanja, želi da predstavi parametre sporazuma uoči evropskog samita koji je još ranije zakazan za četvrtak.

To je manje od pet dana od isteka roka, 30. juna, kada dospijeva grčka otplata od 1,5 milijardi evra MMF-u, zbog koje se strahovalo da će grčka otići u bankrot.

Da bi Atina to mogla da plati potrebno je da joj se deblokira 7,2 milijardi evra zajma.

Evropske berze, uključujući i berzu u Atini juče su rasle cio dan poslije indikacija da se situacija udaljuje od najgoreg scenarija. Јutros u Aziji berza u Tokiju otvorena je rastom i indeksi su dostigli najviši nivo za 18 i po godina, podstaknuti nadama o sporazumu oko grčkog pitanja.