latinica  ћирилица
24/06/2015 |  08:47 | Autor: RTS

Sud za zločine OVK, mali Haški tribunal za Kosovo

Buduća suđenja za zločine OVK vodiće stranci, a sudiće se za istrebljivanje, porobljavanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, kao i progon na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, navodi se u Prijedlogu zakona. Maksimalna kazna koju ovaj sud može da "razreže" je doživotna robija. Iz Predloga akta je izbačena riječ genocid.
OVK    (Foto: Fonet) - Foto: TANЈUG
OVK (Foto: Fonet)Foto: TANЈUG

 
Političke tenzije u Prištini dostigle su vrhunac kada je na dnevni red Skupštine dospio Prijedloga zakona o formiranju suda za zločine OVK. Njegovom svajanju žestoko protive opozicione stranke, veterani OVK, ali i nekolicina poslanika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Prijedlog akta izradila je Evropska unija i iz njega je, na sugestiju Prištine, izbačena riječ genocid.

Parlamentarna rasprava o tom sudu zakazana je za petak, 26. jun. Veterani OVK su najavili proteste protiv tog prijedloga.

Prema Prijedlogu zakona, organi novog suda, odnosno specijalizovana vijeća, sekretarijat i tužilaštvo, biće nezavisna tijela koja će se baviti zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima.

Zločini protiv čovječnosti, navodi se u tom dokumentu, obuhvataju "radnje preduzete kao dio šireg ili sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva, kao što su ubistvo, istrebljenje, porobljavanje, deportacija, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilna prostitucija, prisilna trudnoća i svaki drugi oblik seksualnog nasilja".

Ti zločini obuhvataju i progon na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, kao i prisilni nestanak lica.

Vijeća će kao ratne zločine tretirati "namjerno ubijanje, mučenje ili nečovječno postupanje, uključujući i biološke eksperimente, obimna razaranja i prisvajanje imovine koje se ne može opravdati vojnom potrebom, nezakonito protjerivanje, uzimanje talaca, kao i ostale oblike tih zločina shodno međunarodnom pravu.

Sudiće se prema kosovskim zakonima, Krivičnom zakonu SFRЈ, Krivičnom zakonu SAP Kosovo i bilo kojem drugom blažem krivičnom zakonu koji je bio na snazi od početka 1998. i kraja 2000. godine.

U Tužilaštvo, pretresna vijeća, kao i vijeća Apelacionog suda, Vrhovnog suda i Ustavnog suda biće imenovani stranci.

Najstroža kazna koju specijalizovana veća mogu izreći je kazna doživotnog zatvora, a opseg kazne za krivično djelo utvrđen je kosovskim zakonima u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Zatvorska kazna se izdržava u zemlji koju odredi predsjednik specijalizovanog vijeća, iz niza država koje izraze spremnost da prihvate osuđene osobe.

Specijalizovana vijeća, Sekretarijat i Tužilaštvo mogu da sklapaju sporazume sa državama koje se saglase da obezbijede privilegije, imunitet i objekte neophodne za vršenje njihove dužnosti, obuhvatajući time prostorije, imovinu i dokumenta.

Dokumenta, spisi i arhiva specijalizovanih vijeća, Sekretarijata i Tužilaštva ne smatraju se javnim dokumentima Kosova. Vijeća i tužilaštva imaju budžet nezavisan od kosovskog budžeta.

Službeni jezici su albanski, srpski i engleski.