latinica  ћирилица
24/06/2015 |  09:05 | Autor: Politika

Tajna prepiska Vlade i Haškog tribunala o Šešelju?

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj uputio je podnesak Haškom tribunalu u kome je protestovao zbog zahtjeva Vlade Srbije da svaka njena buduća komunikacija sa ovim sudom bude povjerljiva, to jest da o njoj ne ne bude upoznat ni Šešelj, saznaje beogradska "Politika".
Vojislav Šešelj - Foto: TANЈUG
Vojislav ŠešeljFoto: TANЈUG

U podnesku Šešelj navodi da je iz dokumenta, koji je upućen sekretarijatu Tribunala 16. juna, saznao da je Vlada 8. juna dostavila pismo o mjerama preduzetim za njegovo vraćanje u haški pritvor i da je na to pismo stavila oznake "povjerljivo" i "ex parte", to jest da Šešelj ne bude upućen.

Komentarišući svoje obraćanje Tribunalu i zahtjev Vlade Srbije, Šešelj za "Politiku" kaže da je predstavnik Haškog tribunala bio prije dva dana u stranci i da mu je on tada predao svoj odgovor na vladin podnesak.

"Napao sam stav Vlade da bude "ex parte" jer je to necivilizovano stanovište, ostatak komunističkog pogleda. Pravilo je da ja, tužilaštvo i sud znamo o čemu je reč i niko više", rekao je Šešelj i ponovio da mu "ne pada na pamet" da dobrovoljno ode u Hag.

Šešelj u obraćanju Tribunalu navodi da je neprihvatljiv takav stav Vlade Srbije, koji podrazumijeva da ona komunicira sa sekretarijatom suda, a da on ništa ne zna o tome.

"Optuženi mora da zna sve što ima bilo kakve veze sa postupkom koji se u Haškom tribunalu vodi protiv njega i mora mu se omogućiti da u svakoj fazi može da reaguje, ako zaključi da je to u njegovom interesu. U ovom slučaju Vojislavu Šešelju to nije omogućeno. Ovakav stav Vlade ukazuje na valjda davno prevaziđeni totalitarni komunistički pristup sudskim procesima", navodi se u Šešeljevom pismu Tribunalu.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izdalo je 9. juna nalog sa pozivom Vladi Srbije za dostavljanje podneska u vezi sa hitnim zahtjevom tužilaštva da Šešelj bude vraćen u pritvor. Ovim nalogom Vlada je pozvana da svoj podnesak dostavi do 22. juna, a odgovarajući na poziv haškog tužilaštva, Vlada je u dokumentu na koji se poziva Šešelj, obavijestila žalbeno vijeće da je "spremna da postupi po njegovom pozivu".

"Politika" navodi da je u pismu upućenom sekretaru Tribunala, predstavnik Vlade Saša Obradović pojasnio zašto traži da svaka buduća prepiska sa Tribunalom bude "ex parte". Kako se navodi, "Vlada u ovom predmetu nije stranka u postupku, već državna vlast od koje se zahtijeva da bez neopravdanog odgađanja postupi po odluci žalbenog vijeća od 22. maja".

"U svakom slučaju, Vlada u tako osetljivom predmetu, koji se odnosi na hapšenje optuženog koji je privremeno pušten na slobodu, ne vidi razlog da ulazi u raspravu sa strankama u postupku. Vlada naročito ne smatra prikladnim da o odluci kojom tribunal zahteva hapšenje određene osobe vodi prethodnu raspravu sa tom osobom", navodi se u Obradovićevom pismu.

Ovakav stav se, prema mišljenju Obradovića, pokazuje naročito opravdanim kada se imaju u vidu bezbjednosni aspekti tog hapšenja, ali i neka druga pitanja koja mogu biti povjerljive prirode.

Šešelj je u svom podnesku ocijenio ovakvo obrazloženje nevjerovatnim i zaključio kako je stav Vlade da on ne smije da vidi podnesak i na njega eventualno odgovori "protiv zdravog razuma i pravničke logike".

On smatra da je posebno neshvatljivo obrazloženje Vlade da ona u svom podnesku ne bi iznijela sve elemente koji bi mogli da budu od značaja za odlučivanje žalbenog vijeća ukoliko bi mu on bio dostupan, navodi list. 

Vučić demantovao tajnu prepisku

Vlada Srbije nema nikakvu "tajnu" sa Tribunalom u Hagu već povjerljivu prepisku, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da je uvjeren da lider SRS Vojislav Šešelj zna šta vlada čini da zaštiti njegova prava.
 Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li postoji tajni dogovor između vlade i Tribunala o izručenju Šešelja, ističući istvremeno da će se vlada ponašati u skladu sa interesima Republike Srbije kao i da je njen posao da zaštiti interese građana.
 "Ma koliko se mi u politici razlikovali i ma šta mislili jedan o drugom to je naš posao i naša obaveza i u skladu sa tim ćemo nastaviti da se ponašamo" istakao je premijer. 
  Međutim, primetio je premijer, u Srbiji neretko volimo da sami sebi "pucamo u nogu" i dodao da nikada nije mogao da razumije zašto se to radi.
  "To nam je valjda navika od koje ne možemo da se izliječimo" zaključio je premijer.