latinica  ћирилица
24/06/2015 |  18:41 | Autor: SRNA

Obama i Oland za okončanje prakse špijuniranja

Predsjednik SAD Barak Obama potvrdio je danas u telefonskom razgovoru sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom svoju angažovanost da bude okončana neprihvatljiva praksa špijuniranja među saveznicima, koja je u prošlosti postojala.
 - Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

U saopštenju iz Јelisejske palate navodi se da su se dvojica zvaničnika tokom razgovora saglasila da je potrebno utvrditi principe kojima se moraju regulisati odnosi između saveznika o obavještajnim pitanjima.

Predsjednik SAD je ponovio da se oštro zalaže da se okonča praksa koja je bila u prošlosti, a koja nije prihvatljiva među saveznicima, navodi se u saopštenju.

Telefonski razgovor dvojice zvaničnika inicirao je francuski predsjednik nakon što je objelodanjeno da je Amerika prisluškivala trojicu francuskih predsjednika, prenio je AFP.

Francuska će poslati visokog obavještajnog zvaničnika u SAD na razgovore o izvještaju "Vikiliksa" o tome da je Vašington špijunirao trojicu francuskih predsjednika od 2006. do 2012. godine.

Bijela kuća je saopštila da je američki predsjednik Barak Obama uvjerio francuskog predsjednika Fransoa Olanda da SAD nisu prisluškivale njegove telefonske razgovore i druge vidove komunikacije.

Obama je "ponovio da smo poštovali obećanje koje smo dali našim francuskim kolegama krajem 2013. da nam meta nisu niti će biti razgovori francuskog predsjednika" navodi se u saopštenju Bijele kuće, u kome se dodaje da su dvojica lidera ranije danas razgovarali telefonom, prenio je Rojters.