latinica  ћирилица
27/06/2015 |  10:19 | Autor: SRNA

Linta podržao odluku o obilježavanju Dana sjećanja na stradale Srbe

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta pozdravio je zajedničku odluku vlada Srbije i Republike Srpske da 5. avgust bude obilježavan kao Dan sjećanja na prognane i stradale Srbe.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

"Konačno su prognani i stradali Srbi u oružanim sukobima na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina /20. vijek/ dobili svoj dan. Ta odluka će njima ili njihovim porodicama dati novu šansu da upoznaju međunarodnu javnost o masovnim zločinima nad srpskim narodom i da insistiraju na procesuiranju svih ratnih zločinaca i odavanju počasti svim žrtvama bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost", navodi Linta u saopštenju.

On je podsjetio da na taj isti datum Hrvatska slavi "Oluju", odnosno protjerivanje Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Linta ističe da je jedan od preduslova mira i stabilnosti u regionu da srpski narod pamti i prenosi na mlađe generacije istinu o stradanju svojih sunarodnika na području današnje Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije tokom četrdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka.

"Ako to ne budemo činili ili ako budemo dozvoljavali da se negiraju ili umanjuju srpske žrtve onda prijeti opasnost da nam se isto zlo ponovi u narednom periodu", ocijenio je Linta.

Zbog toga je, tvrdi Linta, važno razvijanje kulture sjećanja, jer ne znači pozivanje na osvetu već podstiče na međusobno razumijevanje i poštovanje građana koji žive na zapadnom Balkanu.

Vlade Srbije i Republike Srpske donijele su juče na sjednici u Beogradu odluku da zajednički obilježavaju 5. avgust kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe.