latinica  ћирилица
27/06/2015 |  12:37 | Autor: TANЈUG

Selaković: Srbija mora da istraje u procesuiranju zločina

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da se ne samo u slučaju Nasera Orića, već i u nekoliko prethodnih slučajeva, ne izlazi u susret zahtjevima srpskih vlasti za ekstradiciju lica koja su vršila zločine nad Srbima i poručio da niko u Srbiji nema pravo da odustane od procesuiranja tih zločina.

- Ako me pitate zašto je to tako, očigledno da je to recidiv 90-ih, da je to odnos prema našoj državi koji se u tom dijelu nikada nije mijenjao i pitanje je kada će se promijeniti - rekao je Selaković.

Srbija, dodao je ministar, ne negira zločine koje su vršili pripadnici srpskog naroda koji su osuđeni ili kojima se sudi, ali "sistematski nailazimo na situaciju u kojoj se negira na svaki pomen zločina nad Srbima".

- Sve dok postoje ti dokazi, niko u Srbiji nema pravo da odustane od procesuiranja tih zločina - poručio je Selaković.

Upitan kako komentariše hapšenje Nasera Orića i njegovo izručenje BiH pred obilježavanje stradanja u Srebrenici, Selaković je rekao da je to provokacija koja izaziva osećaj poniženosti kod njega lično, ali i kod većine srpskog naroda.

- Onaj ko je ovo uradio, jeste jedan dio savremenog svijeta koji se ne slaže sa gledištima koje mi dijelimo i koji ne gleda na svaku žrtvu isto. Možda bih rekao i da je ovo jedna vrsta provokacije - kaže ministar.

On je rekao da se u slučaju Nasera Orića "razgovara o čovjeku za koga postoje čvrsti dokazi da je svojom rukom ubijao ljude i klao, a koji se uzdiže na pijedestal nacionalnog heroja kao nekoga koji treba drugima da bude uzor".