latinica  ћирилица
27/06/2015 |  17:46 | Autor: SRNA

Poziv na oprez zbog lažnog "Somatropina"

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode /HALMED/ pozvala je na poseban oprez zbog sumnje da se pojavio lažni lijek "somatropin", kojim se liječi poremećaj rasta kod djece i zamjena je za hormon rasta kod odraslih.

Postoji sumnja da su lažne serije SC11255, čiji je rok upotrebe do novembra 2016. godine i CL70711, čiji je rok upotrebe do avgusta 2017. godine. Ove serije označene su na rumunskom jeziku, saopštio je HALMED.

Poziv je upućen farmaceutskim veleprodajama, apotekama i pacijenatima nakon što je HALMED dobio informaciju od farmaceutske firme "Novo Nordisk" da se na tržištu BiH pojavio ovaj lažni lijek.

Firma "Novo Nordisk" iz Danske provela je istragu proizvođača lijeka i utvrdila da je riječ o serijama lijeka koje taj proizvođač nije proizveo i pustio u prodaju, te je tako potvrdila sumnju da je riječ o lažnom lijeku.

HALMED je dodatno upozorio pacijente da posebnu pažnju obrate prilikom nabavke lijekova za liječenje onkoloških ili drugih teških bolesti, koji pripadaju grupi lijekova najviše podložnih falsifikovanju, te da ih isključivo nabavljaju iz provjerenih, ovlaštenih izvora, prenose hrvatski mediji.