latinica  ћирилица
27/06/2015 |  19:35 | Autor: B92

Tunis zatvara 80 džamija koje "šire otrov"

Premijer Tunisa Habib Esid najavio je povećanje nivoa bezbjednosti nakon napada u ljetovalištu Sus u kojem je ubijeno 39 ljudi, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema njegovim riječima, vojni rezervisti biće raspoređeni na arheološkim nalazištima i turističkim odmaralištima.

Osim toga, kako navodi, oko 80 džamija za koje se ističe da “šire otrov“ biće zatvorene u roku od nedjelju dana.

Podsjećamo, naoružani napadači ubili su najmanje 39 ljudi i ranili više osoba u napadu na kompleks i plažu hotela "Imperijal marhaba" u turističkom centru Sus u Tunisu.

Јedan napadač, kasnije identifikovan kao Abua Јahja Kujravanija (23) je ubijen u vatrenom obračunu sa policijom, a drugi je uhapšen.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, a kako navode britanski mediji napadač je birao žrtve.

"Smijao se i zezao, djelovao je kao normalan dečko. Birao je koga će da ubije. Pojedinim osobama je govorio da se sklone. Birao je britanske i francuske turiste", rekao je jedan od svjedoka.

Britanski zvaničnici potvrdili su da se među 39 ubijenih u terorističkom napadu u Tunisu nalazi 15 Britanaca, prenosi Bi-Bi-Si.

Broj bi mogao da bude veći zbog toga što se nekoliko osoba vodi kao nestalo, naveo je britanski ministar spoljih poslova Tobijas Elvud.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, u napadu je ubijena i jedna žena iz Irske, ali se i dvoje irskih državljana vodi kao nestalo.

Među ubijenima ima i Njemaca, Belgijanaca i Tunižana.

Tri fatalna teroristička napada za nekoliko sati dogodila su se juče na tri kontinenta i odnela na desetine života. DŽihadisti su nakon toga napade na društvenim mrežama slavili uz hešteg "krvavi petak".