latinica  ћирилица
02/07/2015 |  15:06 | Autor: SRNA

Košarac: Svjesna obmana domaće i svjetske javnosti

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je ogorčen neistinama i manipulacijama izrečenim u pismu koje je 25 poslanika ovog doma uputilo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, a koje se odnosi na njihovu podršku britanskoj rezoluciji o Srebrenici.

"Zgrožen sam očiglednom zloupotrebom pozicije poslanika i načinom na koji potpisnici tog pisma svjesno obmanjuju domaću i, pogotovo, svjetsku javnost, a posebno instituciju kakve su Ujedinjene nacije i generalni sekretar te organizacije Ban Ki Mun", rekao je Košarac.

On je dodao da je kompletnoj javnosti u Republici Srpskoj i BiH poznato da je Predstavnički dom prije dva dana, zahvaljujući glasovima srpskih poslanika, među kojima su bili i svi prisutni poslanici iz kluba SNSD-a, odbacio Prijedlog rezolucije o Srebrenici, čiji su predlagači Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović.

"Predstavnički dom odbacio je na istoj sjednici i prijedlog poslanika Denisa Bećirovića da se raspravlja o prijedlogu britanske rezolucije o Srebrenici. Ovo znači da su potpisnici pisma bezočno slagali i izmanipulisali generalnog sekretara UN-a tvrdeći da Predstavnički dom parlamenta BiH iskazuje poštovanje i razumijevanje prema britanskoj rezoluciji", upozorio je Košarac.

On je dodao da je na sličan način, svjesnim širenjem neistina, stvorena i lažna slika o događajima u proteklom ratu, uključujući i tragične događaje u Srebrenici.

"Zbog toga Republika Srpska i njene institucije i danas traže da se u potpunosti istraže svi događaji u Srebrenici i Podrinju od 1992. do 1995. godine kako bi se otkrila puna istina, prestale sve laži i manipulacije žrtvama, a izvršioci zločina, koji imaju svoje ime i prezime, priveli pravdi", rekao je Košarac.

On je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića da, koristeći pozicije na kojima sjede, obavijeste generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna da je 25 poslanika iz Predstavničkog doma pokušalo da obmane javnost i generalnog sekretara UN-a lično.

"Obaveza Ivanića, Crnatka i Bosića je da zaštite interese Republike Srpske. Pozivam ih da izvrše tu obavezu", poručio je Košarac.