latinica  ћирилица
02/05/2024 |  14:07 ⇒ 17:47 | Autor: SRNA

Savjet bezbjednosti: Redovna debata o BiH 15. maja

Savjet bezbjednosti UN održaće redovnu polugodišnju debatu o situaciji u BiH 15. maja, navedeno je u zvaničnom rasporedu Savjeta za ovaj mjesec.
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA/SARAH YENESEL) -
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA/SARAH YENESEL)

Za sada nije objavljen dnevni red niti satnica sastanka.

Prethodni, vanredni sastanak Savjeta o situaciji u BiH održan je u utorak, 30. aprila.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović učestvovala je u radu sjednice u skladu sa pravilom 39 Privremenog poslovnika Savjeta, dok su BiH, Hrvatska i Srbija učestvovale prema pravilu 37.

Na sjednici se obratio i Kristijan Šmit, čije imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN.

Kosponzori rezolucije su i međuregionalna grupa zemalja, uključujući BiH, Francusku, Sloveniju i SAD.

Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji pod nazivom "Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995", trebalo je da bude održano danas, ali je odgođeno za neki kasniji datum.

Stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija nikad neće prihvatiti takvu rezoluciju jer nije u saglasnosti sa Dejtonskim sporazumom, s obzirom da jedan od entiteta, koji čine BiH, nije dao svoju saglasnost. On je, takođe, rekao da će nacrt rezolucije destabilizovati zemlju.