latinica  ћирилица
02/07/2015 |  18:01 | Autor: TANЈUG

Priština: Apeli za formiranje specijalnog suda

Formiranje specijalnog suda za zločine koje je počinila tzv. OVK je i danas top tema svih medija na Kosovu i Metohiji, posebno nakon povratka premijera Ise Mustafe i njegovog zamjenika Hašima Tačija iz Berlina, gdje su njemačkoj kancelarki Angeli Merkel čvrsto obećali da će Priština što prije formirati tu pravosudnu instituciju.
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv) -
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv)

Nakon apela koje su javnosti uputili Mustafa i Tači, čiji poslanici su i dalje protiv, kao i predstavnici međunarodnih institucija i diplomatskih predstavništava, danas se parlamentu obratio američki kongresmen Eliot Engel, poručivši da specijalni sud mora biti formiran, a ako to ne bude učini Priština, uradiće Savjet bezbjednosti UN.

- Specijalni sud je međunarodna obaveza Kosova i kao nezavisna država treba da prevaziđe i ovo stanje, u suprotnom biće UN ta koja će odlučiti o tom pitanju - rekao je Engel na svečanoj sjednici kosovske skupštine povodom deklaracije o jednostranom proglašenju kosovske nezavisnosti.

Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Politički analitičar Azem Vlasi kaže da je glas protiv formiranja suda praktično glas protiv Kosova.

Po njegovom tumačenju, neglasanje za odluku o formiranju suda je najštetnija od proglašenja kosovske nezavisnsosti. Vlasi kaže da bi suverenitet Kosova imao manju štetu ako bi odluku o formiranju donio parlament nego da ona bude donijeta u Savjetu bezubjednosti UN. Upozorio je da bi u sudu koji formira UN bilo članova i iz zemalja koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a kao primjer naveo je Rusiju i Kinu.

Protiv ustavnih amandmana u parlamentu su glasali poslanici Tačijeve Demokratske partije Kosova koji, uprkos obećanju Mustafe i Tačija datom juče Merkelovoj u Berlinu, tvrde da neće mijenjati svoj stav.