latinica  ћирилица
06/07/2015 |  12:14 | Autor: TANЈUG

Vučić: Otpor Srbije prema rezoluciji biće politički miran

"Ako rezolucija ne bude izglasana to bi bila dobra vijest za Srbiju i region. Ako bude izglasana to će biti teška vijest, ali borićemo se, izgradićemo još mostova i fabrika, ekonomski ćemo ojačati zemlju i siguran sam u potpunosti pobijediti", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje šta očkeuje od predstojeće sjednice SB UN.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je istakao da Srbija neće dozvoliti nikome da je gazi, te poručio da Srbi svoju veličinu pokazuju i time što su u stanju da se poklone i tuđim žrtvama onako kako se klanjaju i pred svojim.

"Srbiju da zgazite nećete i to vam poručujem odavde iz centra Srbije iz Šumadije jer Srbiju ćemo umjeti da štitimo" rekao je Vučić na otvaranju mosta u Blaznavi.

Premijer je dodao da je Srbija mala zemlja, da nema prava da očekuje nešto od velikih sila, već samo od sebe, svoje vlade i naroda.

Ovdje pogledajte izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Prema njegovim riječima, srpski narod će ponosno i uspravne glave ići svuda. "Predstavljaćemo se kao Srbi, nećemo ni od koga kriti kome pripadamo jer nismo krivi. Pogotovo nije krivo 99,99 odsto Srba kojima bi neko lijepio etiketu kolektivne krivice", rekao je Vučić. 

Na pitanje koja je politička pozadina donošenja rezolucije Velike Britanije, Vučić je rekao pošto samo na tome insistiraju, a drugo ih ne zanima, nedvosmisleno je da imaju političku namjeru da to zloupotrijebe. Dodao je da ostaje da se vidi da li će to dovesti do dodatnih pritisaka na Republiku Srpsku, a kasnije i na Srbiju.

"U svakom slučaju, znaćemo kako na to da odgovorimo - radom i marljivošću. I do sada se nismo plašili da tako moćnoj sili kažemo da se ne slažemo sa njom i da ne mogu da nas natjeraju da prihvatimo da sebe ponižavamo ako oni već hoće da nas ponižavaju", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da će otpor Srbije britanskoj rezoluciji o Srebrenici biti politički miran, kao i svaki pokušaj urušavanja i uništavanja Republike Srpske.

"Srbija je dužna po Dejtonskom sporazumu da štiti Republiku Srpsku i taj posao ćemo obaviti čuvajući mir i stabilnost u regionu", rekao je Vučić.

Kako je rekao u posljednje vrijeme neki su riješili  da različitim rezolucijama ponovo stavljaju biljeg kojim treba da se stide prošlosti.

"Mi Srbi svoju veličinu pokazujemo i time što smo u stanju da se  poklonimo i tuđim žrtvama kao i pred svojim, pred stotinama hiljada poginulih u svim otadžbinskim ratovima. Ali nemojte da nas tjerate da se osjećamo poniženo zato što smo Srbi i zato što smo se junački borili za svoju slobodu" rekao je Vučić.

"Nemojte da nas tjerate i nemojte da nas gazite jer to vam nećemo dozvoliti, ma kako da se zovete i ma kako da ste jaki. Srbiju da zgazite nećete i to vam poručujem odavde iz centra Srbije iz Šumadije jer Srbiju ćemo umjeti da štitimo" rekao je premijer.

Kako je naveo štitiće Srbiju  znanjem i pameću, marljivošću,a oni koji misle da je dovoljno da zaprijete i kažu da su Srbi  valjda jedini krivi za ono što se zbivalo na  prostoru bivše Јugoslavije i da zaborave i Јasenovac i Јadovno i sva srpska stratišta,  u suštini samo govore i pokazuju ko je izazivao mnoge stvari na tom prostoru.

Vučić je naglasio da je potrebno raditi još više i truditi se još više za uspješniju, ekonomski bogatiju Srbiju da bi imali još veću političku snagu da bi Srbi mogli da  se suprotstave i kažu da  će 99,99 odsto časnih i poštenih Srba nositi sa ponosom crveno-plavo-beli barjak svuda.

"A vama , Englezi i svima ostalima hvala na velikom prijateljstvu koje ste nam pokazali, hvala vam mnogo na tome, a mi Srbi čuvaćemo sebe i svoj obraz jer samo sami sebi možemo obraz da ukaljamo", poručio je Vučić.

Ponovio je da Srbi poštuju sve druge žrtve i pokazuju time da se razlikuju  od drugih koji nikada nisu htjeli da odaju počast nijednoj srpskoj žrtvi. "I to je ono u čemu se razlikujemo" naglasio je premijer Srbije.