latinica  ћирилица
06/07/2015 |  15:43 | Autor: SRNA

SPS: Vjerujemo da će SB UN odustati od rezolucije

Poslanici SPS-a vjeruju da će Savjet bezbjednosti UN odustati od usvajanja rezolucije o Srebrenici, uz napomenu da Srbija na najbolji način štiti nacionalne i državne interese.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Dan uoči rasprave u Savjetu bezbjednosti UN o rezoluciji o Srebrenici, zamjenik šefa poslanika SPS-a Đorđe Milićević rekao je novinarima u parlamentu Srbije da u ovom trenutku postoji više ishoda te sjednice i vjeruje da je moguće doći do kompromisnih rješenja, a to je odustajanje od usvajanja rezolucije.

On je objasnio da predložena rezolucija ne vodi istinskom regionalnom pomirenju.

"Ukoliko dođe do usvajanja tog dokumenta ili rezolucije, to neće biti dobra vest za Srbiju i to bi značilo nametanje rešenja. Neću se usuditi da komentarišem konačan ishod sednice", rekao je Milićević, navodeći da Srbija na najbolji mogući način štiti nacionalne i državne interese i da je pokazala posvećenost osudi svih zločina.

Prema njegovim riječima, Srbija poštuje integritet BiH, ali u skladu sa Dejtonskim sporazumom štiti i interese Republike Srpske.

Šef poslanika Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić ukazuje na neaktivan stav Vlade Srbije i njene spoljne politike po pitanju rezolucije, navodeći da se nije potrudila da bude pisana na način da bude u interesu Srbije.

"Bojim se da će nas ta neaktivnost, ili neznanje pre svega, dovesti u tešku situaciju u budućnosti", naveo je Đurišić u Skupštini Srbije gdje se danas održava vanredno zasjedanje.

Za poslanika Pokreta za preokret Јanka Veselinovića Srebrenica je samo povod za političku bitku između SAD i Rusije, prenose mediji.

On smatra da je sudovi trebalo da pokažu ekspeditivnost i efikasnost kako bi bili osuđeni oni koji su te zločine počinili, a ne da to pitanje svake godine bude korišćeno u političke svrhe na Balkanu i na svjetskom nivou.