latinica  ћирилица
06/07/2015 |  15:51 | Autor: TANЈUG

Krajnje ljevica i desnica čestitaju Grcima

Francuska i irska ekstremna desnica i partije krajnje ljevice u njemačkoj, Italiji i Španiji snažno su podržale ishod referenduma u Grčkoj, baš kao što su prije nešto više od pet mjeseci pozdravile izbornu pobjedu grčke Sirize, dok je Moskva regovala sa simpatijama.
Grčko "ne" na referendumu - Foto: AP
Grčko "ne" na referendumuFoto: AP

Španski Podemos i njemačka Die Linke, za koje važi da su partije "sestre" Sirize, ocijenili su da je u Grčkoj "pobijedila demokratija", prenijele su agencije.

Die Linke je jedina partija u Bundestagu koja je izrazila zadovoljstvo zbog rezultata referenduma, dok su u izjavama svih drugih njemačkih partija sadržani uzdržanost, upozorenja, ali i prijetnje.

- Grci su drugi put branili sebe od ekonomske bijede. Rekli su 'ne' daljoj štednji, lažnom lijeku od kojeg su samo još više oboljevali. Pregovarači moraju odmah da se vrate za sto i da poštuju demokratsku volju grčkog naroda, rekao je lider partije "Die Linke" Bernd Rejsinger.

Lider španske ljevičarske partije "Podemos" Pablo Iglesias pozdravio je rezultate referenduma u Grčkoj i ocijenio da oni pokazuju da su glasači odlučno odbacili finansijske uslove kreditora.

Rafael Majoral, jedan od čelnika Podemosa koji je pratio referendum uživo u Grčkoj, oglasio se na svom "tviteru" sa porukom: - Radost je u vazduhu u sjedištu Sirize, a u Atini su bili i italijanski ljevičari Niki Vendola i Bepe Grilo.

Dvojica članova irskog Šin Fejna takođe su putovali u Atinu da bi prisustvovali referendumu i izrazili podršku grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu i kampanji za odbacivanje uslova međunarodnih kreditora.

Oni su podsjetili da je i Republika Irska nedavno bila na ivici bankrota, da je bila prva evropska zemlja u dužničkoj krizi, a da je grčka kriza pokazatelj manjka demokratije u EU.

Lider francuskog "Nacionalnog fronta" Marin Le Pen pozdravila je preliminarne rezultate referenduma ocjenjujući da je riječ o pobjedi nad "oligarhijom Evropske unije" i da grčko "ne" treba da otvori put za "zdrav novi pristup", zagovarajući ukidanje Evrozone.

- Evropska unija treba da iskoriste ovaj događaj da se okupe oko pregovaračkog stola, da razmisle o neuspjehu evra i mjera štednje i da organizuju napuštanje zajedničke valute, što je potrebno da bismo vratili rast, zaposlenost i smanjenje duga, rekla je Le Pen.

Ocjenu da je Grčka "korak bliže izlasku iz Evrozone" iznio je zamjenik ruskog ministra ekonomije Aleksej Likačev navodeći da je nemoguće to ne razumjeti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je "Moskva poštuje glas naroda", dodajući da se nada da će Grci uskoro pronaći kompromis sa svojim povjeriocima i donijeti odluke koje će obezbijediti ekonomsku i socijalnu stabilnost u Evropi.

On je potvrdio da je ruski predsednik Vladimir Putin primio danas Ciprasov telefonski poziv, ali nije iznio detalje njihovog razgovora.