latinica  ћирилица
08/07/2015 |  13:24 | Autor: Sportski žurnal

FIBA predlaže novi format Evrolige, loš po srpske klubove

Evroliga će u narednoj sezoni zadržati isti format prethodnih sezona, sa Crvenom zvezdom kao predstavnikom Srbije.

Međutim, već od sezone 2016/17 srpskim klubovima se ne piše dobro. Svjetska kuća košarke je iznijela prijedlog po kojem bi Evroliga imala 16 klubova, što automatski znači manju mogućnost da neki srpski klub bude u eliti.

Pored toga, umjesto sadašnjih 11, ostalo bi osam "A" licenci, a one su namijenjene za sljedeće timove: Real Madrid, Barselona, Olimpijakos, Panatinaikos, Efes, Fenerbahče, CSKA Moskva i Makabi. Licence bi dakle izgubili Laboral, Armani i Žalgiris.

Četiri tima bi bila određena po "sportskim kriterijumima", a ta mesta su prema sadašnjoj projekciji rezervisana za šampione Francuske, Italije, Nemačke i Litvanije.

Preostala četiri tima dolazila bi iz kvalifikacija igranih u septembru i oktobru, po regionalnom principu. Specijalne pozivnice više ne bi postojale.

Prva runda bi bila igrana kao liga od 16 timova, sa dugih 30 kola. Zatim bi uslijedila nokaut faza (četvrtfinale) i finalni turnir.

FIBA je prilično nezadovoljna finansijskim rezultatima koje Evroliga trenutno ostvaruje. Kao primjer navode ragbi Ligu šampiona, koja ima medijski ugovor o TV prenosima tri puta veći od Evrolige u košarci.

Takođe, FIBA garantuje klubovima učesnicima nove Evrolige 50% više novca nego što je to sada slučaj. I još se navodi da bi se do učešća u kvalifikacijama za Evroligu dolazilo bi se preko nacionalnih šampionata.