latinica  ћирилица
08/07/2015 |  17:44 | Autor: SRNA

Komemoracija povodom smrti Јovana Babića

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci danas je održana komemoracija povodom smrti istaknutog književnika, novinara i publiciste Јovana Babića.

- Јovan Babić bio je "hodajući kodeks novinarstva" i beskrajno profesionalno pošten, zbog čega su mu ljudi uvijek vjerovali. Nikakav autoritet - institucionalni ili neki drugi nije ga mogao impresionirati, jedino su ga mogle impresionirati profesionalni činjenice - rekao je njegov kolega, novinar Brane Božić.

Božić je rekao za Babića da je, kao rijetko ko, uvijek sve podatke provjeravao i umio ih pravilno složiti da bi slika o događaju ili pojavi bila istinita i kompletna.

- Ako mu je Gavrilo Princip bila jedna misija, druga je sigurno bila Drakulić i ustaški pokolj prije 73 godine, o kojem se ranije samo maglovito znalo ili se krilo. Јovan Babić je u svojim knjigama digao trajan spomenik tim nevinim srpskim žrtvama - rekao je Božić.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, rodbina, prijatelji, kolege, sugrađani, ugledni javni i naučni radnici.

Јovan Babić je sahranjen na Rebrovačkom groblju u Banjaluci.

Preminuo je prije dva dana u Univerzitetskoj bolnici Kliničkog centra Banjaluka.

Babić je rođen 1934. godine u Crnom Lugu kod Bosanskog Grahova, a radni vijek je uglavnom proveo u novinarstvu.

Bio je dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Banjaluke, a karijeru je počeo u banjalučkom "Glasu", zatim zagrebačkom "Vjesniku" i drugim jugoslovenskim listovima.

Autor je više publikacija, dokumentarnih reportaža i književnih radova, za koje je dobio i nagradu "Kočićevo pero".