latinica  ћирилица
08/07/2015 |  19:20 | Autor: Večernje novosti

Priština svojata srpske fakultete

Vlasti samoproglašenog Kosova žele da preuzmu Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici. O tome nije bilo razgovora, kažu u Ministarstvu prosvjete u Beogradu.
Priština svojata srpske fakultete   (twitter) -
Priština svojata srpske fakultete (twitter)

Vlada iz Prištine ne odustaje od ideje da Srbima oduzme Univerzitet u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Ministar prosvjete u Vladi samoproglašenog kosova Arsim Bajrami na ministarskom sastanku u Valoni, u Albaniji, izjavio je da su spremni za "integrisanje univerziteta u Sjevernoj Mitrovici u sistem visokog obrazovanja na Kosovu". Bajrami je čak izjavio i da prištinske vlasti spremaju integraciju i da će se to uskoro dogoditi. On je dodao i da je to dio Briselskog sporazuma, jednako kao i međusobno priznavanje diploma.

- Niti smo imali bilateralni sastanak sa Arsimom Bajramijem, niti je integrisanje ovog univerziteta pomenuto na bilo kom sastanku Platforme za Zapadni Balkan za obrazovanje i obuku, u organizaciji Evropske komisije - kaže dr Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvjete, koji je bio član srpske delegacije.

Ministarstvo prosvjete Srbije nije dio pregovaračkog tima u Briselu, kada je riječ o obrazovanju, a nije ni sasvim jasno da li je pitanje nadležnosti nad univerzitetom zaista tema pregovora u Briselu. Dok Bajrami tvrdi da jeste, ministarka u Valdi samoproglašenog Kosova Edita Tahiri ide korak dalje - izjavila je da ne mogu da prihvate diplome sa grbom Srbije, kao i da "srpska strana nema veze sa Univerzitetom u Kosovskoj Mitrovici, jer je to institucija Kosova".

- Srbija je pokušala to da učini temom za diskusiju u Briselu, ali smo mi to odbili - izjavila je Tahiri u martu.

Iako ne želi da komentariše izjavu Bajramija, jer ga ne smatra svojim ministrom, prof. dr Srećko Milačić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, kaže da je ova visokoškolska institucija dio obrazovnog sistema Srbije i da nema razloga da tako ne ostane.

- Radimo prema obrazovnom sistemu Srbije i do sada nije bilo razgovora na temu bilo kakve integracije u kosovski obrazovni sistem - kaže prof. dr Milačić. - Poznato je da su Albanci i prije 1999. godine imali sva prava zagarantovana autonomijom Univerziteta, tako da ne vidim razlog zašto bi oni nama uskraćivali pravo na sopstveno školovanje.

On napominje i da je ovaj Univerzitet, sa oko 11.000 studenata, u sastavu Evropske asocijacije univerziteta, što mu garantuje sva prava kao i ostalim evropskim univerzitetima, koje je akreditovala Komisija za akreditaciju Republike Srbije.

I Goran Rakić, gradonačelnik Sjeverne Kosovske Mitrovice, kaže da do sada nije bilo razgovora na temu integracije univerziteta u kosovski obrazovni sistem.

- Pitanje obrazovanja, zdravstva kao i svih onih oblasti koje su ključne za opstanak srpskog naroda na području Kosova i Metohije, odnosno oblasti koje su predviđene Briselskim sporazumom, kao što su prostorno planiranje, socijalna zaštita i ekonomski razvoj srpskih sredina, moraju se rješavati u okviru Zajednice srpskih opština - kaže gradonačelnik Rakić.