latinica  ћирилица
08/07/2015 |  21:19 | Autor: RTRS

Milanović moli Platinija za razumijevanje

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pisao je predsjedniku Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Mišelu Platiniju, u namjeri da da spasi reprezentaciju svoje zemlje izbacivanja iz kvalifikacija za šampionat Evrope 2016.

Reprezentaciji Hrvatske prijeti velika kazna zbog incidenta na utakmici sa Italijom u Splitu, kada je na terenu stadiona "Poljud" bio iscrtan kukasti krst.

Pismo Milanovića prenosimo u cjelosti:

"Upućujem Vam ovo pismo zabrinut za sudbinu hrvatske nacionalne selekcije tokom disciplinskog postupka koji je posljedica tužnog incidenta na marginama kvalifikacionog meča za EURO 2016. Hrvatska – Italija u Splitu 12. juna. Јoš uvijek nepoznati počinitelji jasno su i odlučno osuđeni sa svih strana političkog spektra i od svih državnih institucija. Njihov čin naišao je na prezir velike većine hrvatskih građana. Pokrenuto je opsežno kriminalističko istraživanje, za koje se nadamo da će doneti rezultat i da će počinitelji biti pronađeni u najskorije vrijeme.

U ovom kontekstu, želio bih istaći da je Hrvatska tokom Drugog svjetskog rata imala najveći udio antifašističkih snaga među stanovništvom u okupiranoj Evropi. Građana Hrvatske bilo je najviše u partizanskim odredima tokom rata. Ističem ovo kako bih pojasnio da za počinitelje gnusnog čina u Splitu nema podrške niti razumijevanja u hrvatskom društvu. Njihov čin usmjeren je prije svega protiv Hrvatskog fudbalskog saveza, i to zbog unutrašnjeg sukoba Saveza s dijelom navijača, a nikako nije podrška nacističkoj ili fašističkoj ideologiji, niti je usmjeren protiv hrvatske reprezentacije.

Razumijem da će najvjerovatnije biti sankcija protiv FS Hrvatske. Međutim, želio bih apelovati na razumijevanje UEFA i upozoriti na činjenicu da Hrvati žive i dišu sa svojom reprezentacijom. Navijači su bili duboko šokirani nakon incidenta, u strahu od pravične kazne. Drakonska sankcija koja bi ozbiljno naštetila ili čak spriječila uspjeh reprezentacije u dosadašnjim, za našu nacionalnu selekciju, izvrsnim kvalifikacijama za EURO 2016, išla bi na ruku upravo onima koji žele srušiti Savez, ali to bi uništilo i reprezentaciju. To bi bio neizbrisiv ožiljak na duši hrvatskih navijača te bi dugoročno naštetio fudbalskoj igri u Hrvatskoj.

Apelujem na Vas, gospodine predsjedniče, ne dopustite da se EURO 2016 održi bez sudjelovanja svih najboljih nacionalnih reprezentacija. Igra se mora odigrati na fudbalskom terenu", stoji u pismu Milanovića upućenom Platiniju.