latinica  ћирилица
08/07/2015 |  21:22 | Autor: Agencije

Grajpelu peta etapa Tur d'Fransa

Njemački biciklista Andre Grajpel pobjednik je pete etape Tur d'Fransa voženoj na dionici od Arena do Amijena.
Tur d' Frans (FOTO: youtube.com) -
Tur d' Frans (FOTO: youtube.com)

On je ostavio iza sebe najveće konkurente u sprinterskim etapama Petera Sagana i Marka Kavendiša.

Vođstvo u generalnom plasmanu zadržao je Nijemac Toni Martin, koji ima 12 sekundi prednosti nad Britancem Krisom Frumom, a 25 ispred Amerikanca Tidžeja Van Garderena.

Grajpel, popularni "Gorila", koji je taj nadimak dobio zbog svoje snažne građe, osvojio je tako svoju drugu etapu na ovogodišnjem Turu, a do trijumfa je ponovo došao novim sjajnim sprintom.

Peta etapa bila je dugačka 189,5 kilometara i vozila se od Arasa do Amijena. Grajpel je tako povećao prednost u bodovima i zadržao zelenu majicu, sa 32 boda više od Slovaka Sagana.

"Radujem se što sam do sada pobijedio u dvije etape, samo je šteta što ne mogu da budem na podijumu s celim timom. Svi su uradili sjajan posao za mene danas", rekao je Grajpel.

Vozači iz Njemačke pobijedili su tri etape od dosadašnjih pet. Žutu majicu zadržao je Toni Martin.

"Tri etape i žuta majica za Njemačku! Nevjerovatno! Nismo mogli ni da sanjamo o boljem početku. Ovo je dobro za navijače, povratili smo svoj ugled", rekao je Martin odmah poslije trke.

Na 25 kilometara do cilja, ponovo se desio veliki udes, kada je oko 30 vozača palo, ali je brzina bila umjerena, tako da se čini da niko nije ozbiljnije povrijeđen.

Šesta etapa voziće se u četvrtak od Abervila do Avra u dužini od 191,5 kilometara, od čega će se oko 120 kilometara voziti uz morsku obalu, a pomoć vozačima predstavljaće česti vjetrovi na putevima Normadije.