latinica  ћирилица
27/07/2015 |  14:44 | Autor: SRNA

Preminuo akademik i geolog Stevan Karamata

Poznati srpski i svjetski geolog, naučnik i akademik Stevan Karamata preminuo je u 89. godini života, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Karamata, kojem je oblast rada bilo petrologija, geohemija i geološka istorija, preminuo je u subotu, 25. jula.

Bio je jedan od rijetkih naučnika koji mogu da se pohvale članstvom u Akademiji prirodnih nauka Ruske Federacije, čiji je član postao 1993. godine.

Akademik Karamata, naučnik svjetskog ranga, dobitnik je mnogih nagrada i priznanja kao što su Orden rada sa zlatnim vijencem /1981/ i Orden Njegoša Drugog reda /1997/.

Karamata je rođen u Zemunu 26. septembra 1926. godine. Doktorirao je 1955. godine na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, gdje je radio kao redovni profesor od 1967. godine.

Tokom svoje bogate naučne karijere bio je i član Odjeljenje prirodno-matematičkih nauka kao dopisni član od 1970. godine, a redovni član je postao 1985. godine.

Član Odjeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke postao je 1998. godine.

Bio je inostrani član Austrijske akademije nauka od 1982. godine, dopisni član Јugoslovenske akademije nauka i umjetnosti /ЈAZU/ od 1986. i SANU od 1991. godine.

U SANU je bio angažovan kao predsjednik u radu Odbora za geodinamiku Zemljine kore i gornjeg omotača, Odbora za kras i speleologiju, a bio je aktivan i u Odboru za proučavanje Kosova, Odboru za Kopaonik i Komisiji za zadužbine.

Svoj doprinos dao je i u radu Srpskog geološkog društva, Švajcarskog mineraloško-petrografskog društva, Društva fizičkih i prirodnih nauka u Ženevi, Bugarskog geološkog društva, Međunarodne asocijacije za genezu rudnih ležišta /ЈAGOD/, Odbora za prirodne nauke jugoslovenske komisije za UNESKO, Јugoslovenskog komiteta za međunarodni program geološke korelacije.

Uređivao je naučne časopise kao što su: Geološki anali Balkanskog poluostrva, Geologica Carpatica /Bratislava/, Tschermacks Mineralogische und Petrographische Mitteilungen /Beč/, Acta geologica hungarica i Yerbilimleri - Bulletin of Earth Sciences.