latinica  ћирилица
27/07/2015 |  21:54 | Autor: RTRS

Sanacija savskih nasipa u Semberiji (VIDEO)

Ovako je bilo prije godinu dana na savskom nasipu na gravitacionom ispustu “Topolovac” u Crnjelovu . Da se ne ponovi, konačno su Savi, na ovom mjestu vrata zatvorena. Јoš koji dan i “Topolovac” je završen . To je jedan od četiri kapitalna projekta na savskom nasipu u Semberiji.
Sanacija savskih nasipa u Semberiji - Foto: RTRS
Sanacija savskih nasipa u SemberijiFoto: RTRS

"Poznato vam j eda vršimo sanaciju nasipa na lokaciji Rača i to bi trebalo da se , ako sve bude kako treba , za mjesec dva dana", kaže Dragan Anđelić direktor  ЈU "Vode Srpske".

I do mještana sela Magnojević, Vršani, Bukovica i Novi stigla je dobra vijest .

"Sad je u projektu Vlade u Fonda solidarnsti za obnovu RS sanacija korita rijeke Lukavac", kaže Nedeljko Perić 

Za sanaciju oštećenog puta uz korito rječice Lukavac, koja ljeti miruje, biće utrošeno 300.000 maraka. Rijeka svakog proljeća i jeseni, za sobom ostavlja pustoš.

Koliko god da drugi pomažu sredstvima solidarnosti, probleme stvaraju i sami mještani svojom bahatošću – korita su puna smeća: 
" Baca se i koješta u te rijeke , nemamo discipline, ni kulture , ni kazne , ništa nemamo", kaže Stevo Zarić iz Donjeg Magnojevića. 

Katastrofa kroz koju smo prošli, sudeći po ovim slikama  nije bila opomena. Da bi se nova spriječila, ulaganja u vodoprivredne objekte su u milionskim iznosima . U Semberiji se ovih mjeseci radilo i na zaštiti od plavljenja rijeke Drine, na obalama i koritima manjih rijeka, kanala i bujičnih voda - ukupno 19 projekata vrijednosti preko 10 miliona maraka .