latinica  ћирилица
29/07/2015 |  15:08 | Autor: SRNA

Bećirović traži formiranje vrhovnog suda BiH

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pokrenuo je inicijativu za formiranje vrhovnog suda BiH.

Bećirović je saopštio da je na prošloj sjednici Predstavničkog doma, održanoj 22. jula, podnio poslaničku inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH.

U obrazloženju razloga za pokretanje inicijative, Bećirović kao ustavnopravni argument navodi da pravosuđe u BiH treba da bude organizovano po uzoru na zemlje EU.

"Samo sa jednim vrhovnim sudom na vrhu hijerarhizovane piramide sudova mogu biti ostvareni pravni i ustavni principi pođele vlasti, pravne države, socijalne države i princip očuvanja pravnog jedinstva", istakao je Bećirović u svojoj inicijativi.

Prema njegovom mišljenju, potencijalna opasnost od razvijanja neusaglašenih standarda u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu dovoljan je razlog za uspostavljanje sudske instance koja će ovo onemogućiti.

"Јedan vrhovni sud odlučivaće o načelnim pitanjima od pravne važnosti, ocjenjivaće zakonitost sudskih odluka i usaglašavati sudsku praksu", pojašnjava Bećirović.

Prema njegovim riječima, pravno-tehnički je nemoguć ili strukturalno otežan ulazak u evropske integracije bez jednog vrhovnog suda.

"Bez jednog vrhovnog suda neće biti moguće osigurati efikasnu i jedinstvenu primjenu državnih propisa koji će izaći u susret preuzimanju pravnih tekovina EU u nacionalno zakonodavstvo. Zahtjevi Evropske komisije i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju upućuju na zaključak da će jedan vrhovni sud biti uslov za pristup EU kao put za neutralizaciju ove strukturalne slabosti", tvrdi Bećirović.

Bećirović je zaključio da kriterijum za članstvo u EU sa većom političkom snagom ukazuje na obavezu uspostavljanja vrhovnog suda u BiH koju je s aspekta domaćeg ustavnog prava odavno trebalo ispuniti.