latinica  ћирилица
04/08/2015 |  09:46 | Autor: Agencije

Trebinje- Zlatni platani za Petra Božovića i Nedu Arnerić (VIDEO)

Dodjelom nagrade Zlatni platan glumcima Petru Božoviću i u ime Nede Arnerić Radošu Bajiću, glumica Savina Geršak otvorila je sinoć u Trebinju Treći festival mediteranskog i evropskog filma.
Trebinje - Otvoren Treći festival mediteranskog i evropskog filma - Foto: SRNA
Trebinje - Otvoren Treći festival mediteranskog i evropskog filmaFoto: SRNA

Otvarajući festival, Savina Geršak je rekla da je doputovala u Trebinje da dođe po "staru Savinu" koja je ostala u sjećanjima publike prije 30 godina.

- Ovo nisam očekivala. Nemam riječi i zaista ste me iznenadili. Hvala vam - istakla je Savina kojoj je uručena Izuzetna povelja Leotara za poseban umjetnički pečat u mediteranskom filmu.

Petar Božović, doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, zahvaljujući se na dodjeljenoj nagradi za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji, rekao je da bi došao u Trebinje i da ne prima nagradu.

- Trebinje je grad u kojem bih volio da živim - rekao je Božović, burno pozdravljeni burnim apaluzom publike.

Iako nije bila u mogućnosti da dođe u Trebinje, prisutne je tonskim zapisom pozdravila laureat Zlatnog platana Neda Arnerić, u čije ime je nagradu primio reditelj i glumac Radoš Bajić.

- Ova nagrada mi je posebno značajna, jer se desila poslije Milene Dravić, prošlogodišnje dobitnice. To me obavezuje da svojim radom dokažem da sam je zaslužila - rekla je Neda, dodajući da je mišljenja da je nagrada uslijedila nakon uloge u filmu "Za kralja i otadžbinu", reditelja Radoša Bajića.

Prisutne je pozdravio i Radoš Bajić, ističući da je u Trebinju poslije 25 godina i čestitajući uručene nagrade ovogodišnjim laureatima. On je istakao da je Arnerićeva trebinjskoj publici uputila najljepše pozdrave sa Sjevernog pola, gdje se upravo nalazi.

Grad Trebinje je, uz Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Upravu za dijasporu MIP Srbije, ovogodišnji pokrovitelj festivala.

- Kao predstavnici grada, potrudićemo se samo da nenametljivo budemo dobri domaćini, da vam otvorimo i vrata i srce Trebinja, i da svaki put kada dođete u naš grad ne budete gosti, već domaći - istakao je Neđo Ćebedžija, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

On je dodao da je festival filma u gradu na Trebišnjici samo inicijalni segment budućeg intenzivnog fimskog života u Trebinju, koji će, nada se Ćebedžija, rezultirati novom tehničkom bazom gradskog kina.

"Neka ovih nekoliko dana prođe u dobrom druženju, kvalitetnim i uspješnim projekcijama, ali i idejama za nove filmske projekte, nadajući se da će bar neki od njih biti snimljeni u Trebinju", kazao je Ćebedžija.

Brojni filmski umjetnici iz regiona, ali i šire, rado će se družiti sa domaćinima kako na sceni, tako i u nekoliko čuvenih vinarija.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano dvadesetak filmova u više programskih cjelina: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

- Nadamo se da će ovaj festival ispuniti svoj zadatak i dovesti domaće i strane produkcijske kuće da snimaju filmove u Hercegovini, što može biti veoma važan ekonomski činilac za čitav region - naglasio je Peđa Milojević, selektor i umjetnički direktor festivala.

U okviru svečanog otvaranja festivala, prikazani su filmovi "Hercegovina" Ivana Čolaka i "Čudo neviđeno" Živka Nikolića, u kojem igraju ovogodišnji gosti – Savina Geršak i Petar Božović.