latinica  ћирилица
04/08/2015 |  10:28 | Autor: SRNA

Pakistan: Obješen osuđenik zbog ubistva dječaka

U Karačiju je jutros u zoru obješen Pakistanac Šefket Husein, koji je na smrtnu kaznu osuđen zbog ubistva sedmogodišnjeg dječaka 2004. godine.
Pakistan: Pogubljen zbog ubistva dječaka - Foto: TANЈUG
Pakistan: Pogubljen zbog ubistva dječakaFoto: TANЈUG

Pogubljenje je izvršeno uprkos protivljenju grupa za zaštitu ljudskih prava i UN i pristalica koje Huseina brane obrazloženjem da je bio maloljetan kad je zločin počinjen.

Ovaj slučaj privukao je pažnju međunarodne javnosti, jer Huseinovi advokati i porodica tvrde da je u vrijeme zločina imao samo 15 godina i da mu je priznanje iznuđeno mučenjem.

Predstavnici zatvora predali su tijelo njegovoj braći, koja tvrde da izvršenje kazne nije obavljeno na odgovarajući način.

Osuđenikova porodica u rodnom gradu, u pakistanskom dijelu Kašmira je bila vrlo uznemirena, a sestra Sumaira Bibije tvrdi da je on obješen samo zato što su oni siromašni.

Stručnjaci UN za ljudska prava saopštili su da to suđenje "nije ispunilo međunarodne standarde" i pozvali Pakistan da istraži tvrdnje da je priznanje iznuđeno mučenjem, uzimajući u obzir i njegove godine.

Vlada Kašmira zatražila je juče od predsjednika Mamnuna Huesina da odloži izvršenje kazne, da bi se omogućila dalja istraga, ali je vješanje izvršeno prema planu.

Kazna je prvobitno trebalo da bude izvršena u januaru, ali je odložena jer su se njegovi advokati borili da dokažu da je u vrijeme zločina bio mlađi od 18 godina i da smrtna kazna prema pakistanskom zakonu nije mogla da bude izvršena.