latinica  ћирилица
04/08/2015 |  11:47 | Autor: RTRS

Godišnjica odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca (VIDEO)

Stanovnici Vojkovića, Grlice i Krupca u Istočnoj Ilidži obilježavaju 23. godišnjicu odbrane ovih naselja.
Godišnjica odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca - Foto: SRNA
Godišnjica odbrane Vojkovića, Grlice i KrupcaFoto: SRNA

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomen kapele u Vojkovićima odata je počast svim poginulim borcima ovog područja.

U opštoj ofanzivi muslimanskih snaga koja je počela 4. avgusta 1992. godine iz Hrasnice i sa Igmana mještani ova tri naselja u kojima je živjelo oko 5.000 stanovnika hrabro su se suprostavili i odbranili svoja ognjišta.

Odbrana Vojkovića na samom početku rata imala je presudan značaj za kompletno sarajevsko romanijsko ratište, ističe predsjednik Boračke organizacije Istočne Ilideže Boban Tomašević.

Sve četiri ratne godine stanovnici Vojkovića, Krupca i Grlice odolijevali su neprestanim napadima sa Igmana i iz Hrasnice. Ljudi su sa nejači živjeli na prvoj borbenoj liniji i iz rovova iskopanih u dvorištima imanja sprečavali neprijateljske namjere o "zelenoj transferzali".

"Ponosni smo na to vrijeme i 217 boraca druge sarajevske brigade koji su poginuli ovdje i na ratištima oko Sarajeva", kaže načelnik Istočne Ilidže Predrag Kovač.

U ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vijenac ispred spomen-kapele u porti crkve Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima položio je njegov izaslanik Miladin Dragićević.

Vijence su položili i predstavnici zajedničkih institucija BiH, opštinske vlasti i boračkih organizacija Sarajevsko romanijske regije.

Za porodice poginulih boraca priređen je prijem, a višednevni kulturni program završava se večeras svečanom akademijom.