latinica  ћирилица
04/08/2015 |  12:24 | Autor: TANЈUG

Migranti više stotina puta pokušali da uđu u Evrotunel

Migranti u Francuskoj pokušali su u više stotina navrata tokom noći da uđu u tunel ispod Lamanša kako bi stigli do Britanije, rekao je danas jedan izvor iz policije.
Kale: Migranti pokušali ući u Evrotunel - Foto: Screenshot
Kale: Migranti pokušali ući u EvrotunelFoto: Screenshot

Evrotunel, koji upravlja linijom ispod kanala Lamanš, takođe, istražuje "anomaliju" u jednom od podvodnih tunela, zbog čega je saobraćaj u kašnjenju.

Za sada nije poznato da li je problem sa željezničkom linijom, prisustvom migranata ili je riječ o nekom drugom incidentu, prenio je AFP.

Izvor iz policije je rekao da je oko 500 migranata primjećeno noćas kraj ulaza u tunel blizu Kalea, a od oko 600 pokušaja ulaska, policija je uspjela da odbije oko 400.

Od ostalih 200 migranata, 180 je uhvaćeno pošto su prošli i pušteno, a 20 je uhapšeno.

Najmanje 10 migranata, od nekoliko hiljada raspoređenih oko luke Kale, poginulo od juna u pokušaju da pređu u Britaniju.

Mnogi žele da uđu u Britaniju jer govore engleski, imaju porodične veze tamo ili su uvjereni da imaju bolje šanse za zaposlenje.

Francuska i Britanija su u početkom jula postigle dogovor da pojačaju napore na obezbjeđivanju luke i tunela ispod Lamanša u pokušaju zaustavljanja ilegalne migracije.