latinica  ћирилица
04/08/2015 |  18:39 | Autor: TANЈUG

"Sinven" odustao od kupovine Telekoma Slovenije

Britanski investicioni fond Sinven i zvanično je odustao od kupovine Telekoma Slovenije, jedne od 15 firmi koje je prethodna slovenačka vlada Alenke Bratušek stavila na spisak za prodaju.

Vijest da je Sinven u ponedjeljak u pismu Ljubljani naveo da i konačno odustaje od kupovine slovenačkog nacionalnog teleoperatera u utorak je potvrdio Slovenski državni holding, koji upravlja portfoliom državne imovine i vodi privatizaciju, prenIo je regionalni portal Seebiz.

Iako se očekivalo da će za kupovinu 75 odsto udЈela u Telekomu Slovenije biti više ponuda, neobvezujuće ponude su krajem prošle godine dali samo Dojče telekom i fond Sinven, a obvezujuću samo Sinven.

Slovenački mediji navode da je odluci Sinvena da se i konačno povuče iz postupka preuzimanja Telekoma Slovenije kumovala nepovoljna investiciona klima u Sloveniji, politički interesi koji se protive privatizaciji, ali i novi proračuni po kojima se Sinvenu kupovina manjeg operatera ne bi isplatila jer dobit u telekomunikacijskoj industriji pada.

Mediji takođe navode da nije jasno kako će se stvari s Telekomom Slovenije ubuduće razvijati, hoće li država i dalje nastojati da se firma privatizuje, kako je bivša premijerka obećala Evropskoj komisiji, ili će nacionalni teleoperater biti prekategorisan u preduzeće od posebnog nacionalnog interesa, kako je predlagao raniji ministar odbrane Јanko Veber.