latinica  ћирилица
23/08/2015 |  10:28 | Autor: SRNA

Crnadak: Bečki samit BiH donosi oko 1,5 milijardi evra pomoći

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da BiH na Bečkoj konferenciji može računati na oko milijardu evra kao podršku budžetima i oko 500 miliona evra za infrastrukturne, energetske i druge investicione aktivnosti u naredne tri godine.
Sarajevo- Igor Crnadak - Foto: SRNA
Sarajevo- Igor CrnadakFoto: SRNA

Crnadak je rekao da se na Bečkoj konferenciji ne završava priča o finansijskoj podršci BiH, nego tamo zapravo tek počinje i zavisiće od kvalitetno pripremljenih projekata i od uspješnog provođenja reformi.

Prema njegovim riječima, ovo ministarstvo je u potpunosti spremno za konferenciju u Beču. Podsjetio je da je BiH još ranije, zajedno sa Evropskom komisijom, definisala projekte sa kojima ulazi u regionalno infrastrukturno povezivanje.

- U međuvremenu su dostavljeni projekti za mostove u Gradišci i Svilaju, što je od posebnog značaja za povezivanje Republike Srpske i BiH sa Evropom, a nakon posljednjeg susreta srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i premijera Srbije Aleksandra Vučića najavljeno je da će jedan od projekata biti i pruga Beograd - Sarajevo, tako da će i to biti jedna od važnih tema za BiH - naveo je Crnadak.

Ministar Bečku konferenciju koja je nastavak tzv. Berlinskog procesa vidi kao snažnu potvrdu evropske budućnosti regiona i podstrek za političku stabilizaciju prilika na Balkanu.

Smatra da je odlično što će u Beču biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore. Kao jednu od tema Bečke konferencije najavio je pitanje talasa azilanata prema Evropiu, te je istakao da, iako stanje u Makedoniji, pa i Srbiji izgleda dosta ozbiljno, u BiH za sada nema najave dramatičnog priliva azilanata.