latinica  ћирилица
23/08/2015 |  14:58 | Autor: SRNA

Ocijenjeno 145 uzoraka meda iz regiona

U Brčkom je danas završeno međunarodno ocjenjivanje organoleptičkih svojstava meda, najveće u BiH, na koje je stiglo 145 uzoraka iz cijelog regiona.

Zahvaljujući renomeu ovog takmičenja, uzorke ovogodišnjeg meda u Brčko su poslali pčelari ne samo iz BiH, nego i iz istočnog dijela Hrvatske, te iz zapadne Srbije, istakao je predsjednik ocjenjivačke komisije Milan Kramer.

- Ocjenjivači iz regiona utvrđivali su pet parametara na šifriranim uzorcima, i to bistrinu, boju, ukus, miris i vlažnost, koja se ove godine kreće između 13 i 16 procenata, iako je prema evropskim standardima za ovo područje dozvoljeno čak i do 20 odsto - objasnio je Kramer, eminentni osječki stručnjak iz ove oblasti.

Prema riječima Veljka Živanovića, predsjednika brčanskog udruženja "Pčela", koje je suorganizator ovog ocjenjivanja, najviše je stiglo uzoraka bagremovog meda – 42, zarim šumskog 34, livadskog 31, lipe 10, dok se ostali uzorci uglavnom odnose na kesten, heljdu i neke specifične kao što je med od žestike.

Kramer je rekao da je zbog ekstremno visoke temperature i vreline koje su vladale tokom ispaše, specifičnost ove godine to što je i drveće medilo, kako crnogorica, tako i bjelogorica.

- Zbog nedostatka vlage biljne vaši su nagrizale peteljke lista, tako da je iz njega curila medljika-sok. Ono što lisne vaši nisu pojele, pčele su pokupile i pretvorile u veoma kvalitetan med, bogat raznim mineralima, a posebno željezom - objasnio je Kramer.

On je naveo da je takav med visoko cijenjen u zemljema zapadne Evrope, naročito u Belgiji, Holandiji i Njemačkoj.

Nagrade za najkvalitetniji med po kategorijama biće dodijeljene pčelarima na Međunarodnom sajmu pčelarstva i pčelarske opreme, 10. septembra u Brčkom.