latinica  ћирилица
23/08/2015 |  15:52 | Autor: Agencije

Hamilton poslije pet godina pokorio "Spa"

Vozač Mercedes Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Belgije, 11. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.
Luis Hamilton - Foto: AP
Luis HamiltonFoto: AP

Branilac titule je na legendarnoj stazi Spa Frankoršamp došao do šeste pobjede ove sezone, a 39. u karijeri.

Drugo mjesto, sa dvije sekunde zaostatka, zauzeo je Hamiltonov timski kolega Niko Rozberg, dok je treći vozač Lotusa Roman Grožan.

Hamilton je u Ardenskoj šumi ostvario dominantnu pobjedu, pošto tokom 44 kruga nije vodio samo prilikom odlazaka u boks. Odmah poslije starta je pobjegao svojim rivalima i od tada u potpunosti kontrolisao trku i došao do druge pobjede u Spa, prve od 2010. godine. Na kraju mu je najbližio bio Rozberg koji je uspio da se oporavi poslije izuzetno lošeg starta, ali pravu priliku da priprijeti Hamiltonu nije imao.

Osim Britanca, junak trke definitivno je Grožan, koji je vozio odlično poslije starta sa devetog mjesta, imao je nekoliko sjajnih preticanja, a do samog finiša je vodio veliku borbu sa Sebastijanom Fetelom u Ferariju. Baš kada je došao do prilike da napadne četvorostrukog svjetskog šampiona, u pretposljednjem krugu, Fetelu je eksplodirao zadnji desni pneumatik, što je Grožan iskoristio i stigao do podijuma.

Fetel se na kraju domogao boksa, ali je ostao bez bodova, a bio je žrtva greške tima koji ga je skoro pola trke ostavio na stazi na istim pneumaticima. Veliku grešku napravio je i Vilijams, koji je Valteriju Botasu kod prvog odlaska u boks stavio tri ista i jedan različit pneumatik, što je Finca sigurno koštalo borbe za bolji plasman.

Odličnu trku imali su i vozač Red Bula Danil Kvjat i Serhio Peres u bolidu Fors Indije, a Meksikanac je u prvih nekoliko krugova čak bio pri samom vrhu, a prijetio je i Hamiltonu. Felipe Masa u Vilijamsu je na kraju bio šesti, ispred vozača Ferarija Kimija Raikonena, a osvajače bodova kompletirali su Maks Ferstapen u bolidu ekipe Toro Roso, Botas i vozač Zaubera Markus Erikson.

Zahvaljujući trijumfu, Hamilton je svoju prednost u generalnom plasmanu poslije 11 trka povećao na 28 bodova.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Italije na legendarnoj Monci 6. septembra.