latinica  ћирилица
31/08/2015 |  12:43 | Autor: TANЈUG

Nikolić i Đinping: Snažna ekonomska saradnja Srbije i Kine

Veliki infrastrukturni projekti kao što je početak druge faze projekta TE Kostolac i izgradnja pruge Beograd - Budimpešta, daju snažan impuls ekonomskoj saradnji Srbije i Kine, ocijenili su danas predsjednici Srbije i Kine Tomislav Nikolić i Si Đinping.
Tomislav Nikolić i Si Đinping - Foto: Screenshot
Tomislav Nikolić i Si ĐinpingFoto: Screenshot

Nikolić je tokom posjete Pekingu u razgovoru sa kineskim kolegom istakao važnost relizacije projekta putnih koridora čija vrijednost premašuje 1,4 milijarde evra i zamolio Sjia da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja projekata u smislu smanjenja kamata i produženja roka otplate na 20 godina.

Nikolić je dodao da postoje brojne oblasti u koje kineska strana može da ulaže, među kojima su prehrambena industrija, farmaceutska industrija, IT sektor, proizvodnja kamiona i traktora. On je pozvao predsjednika Kine da posjeti Srbiju i lično se uvjeri u realizaciju kineskih investicija i upozna prijateljski srpski narod.

Si je izrazio duboku privrženost prijateljstvu sa Srbijom, ističući da će Kina pružiti podsticaj svojim investitorima da u još više ulažu u Srbiju.

- Naše dvije zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas - rekao je predsjednik Kine.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što zajedno sa kineskim prijateljima može da podijeli osjećanja povodom 70. godišnjice od pobjede nad velikim svjetskim zlom - fašizmom. 

Si je naglasio da je prisustvo Nikolića i pripadnika Vojske Srbije na vojnoj paradi jasan signal da Srbija visoko cijeni prijateljstvo prema Kini.

- Vi ste dali ogroman doprinos produbljivanju prijateljstva dvije zemlje i sada je vrijeme da naši odnosi dostignu jedan novi nivo. Srbija je naš važan i iskren partner u Centralnoj i Istočnoj Evropi - rekao je Si.

On je dodao da će dodatni zamajac ekonomskim odnosima dvije zemlje dati kineski projekat "Јedan pojas - jedan put" od koga Srbija može imati značajne koristi.