latinica  ћирилица
31/08/2015 |  14:32 | Autor: Blic

Policija uhapsila 20 vjernika koji štite manastir od potapanja

Dvadeset vjernika je uhapšeno jer su se oglušili o zabranu prilaska području brane i akumulacije “Rovni“, pokušavajući da uđu u manastir Svetog arhangela Mihaila u selu Tubravić kod Valjeva.

Vjernici koji sebe nazivaju “Stražari Gračanički“, okupljeni oko udruženja “Istinoljublje“, koje predvodi raščinjeni monah Antonije (Dragan Davidović), pokušali su da priđu kompleksu manastira, u narodu poznatog kao Valjevska Gračanica, ali ih je u tome spriječila policija.

Vjernici se već godinama protive završetku izgradnje brane i akumulacije, s obzirom da Valjevska Gračanica, iz koje se trenutno iznose ikonostas i ostali predmeti koji će biti predati SPC, nakon punjenja jezera treba da se nađe pod vodom.

Manastir se, naime, nalazi u blizini budućeg vještačkog jezera sistema “Rovni“, čije punjenje počinje 1. septembra, zbog čega je ЈP “Kolubara“, koje je investitor gradnje, saopštilo da je zbog spuštanja zatvarača na brani i početka punjenja akumulacije iz rijeke Јablanice “zbog bezbjednosti svaki prilazak i boravak nezaposlenih lica na tom području strogo zabranjen“.

Kako je prenio sajt www.vaseljenska.com, pripadnici MUP-a su nekolicinu vjernika predvođenih raščinjenim monahom zaustavili kod Poćute, da bi radnici ЈP “Kolubara“ u međuvremenu zagradili i drugi put ka Gračanici.

Lokalni mediji navode da je jedna osoba je uhapšena zbog drskog ponašanja, pa je pred Prekršajnim sudom u Valjevu po hitnom postupku kažnjena sa 15.000 dinara.

- Јutros, ranom zorom, policija je upala u manastir Valjevska Gračanica, tretirajući vjerni narod kao kakve kriminalce. Prvo su ih potrpali u maricu a zatim zadržali na oko kilometar od manastira gdje se i dalje nalaze - prenosi sajt.

U valjevskoj policiji za potvrđuju da je došlo do privođenja ljudi koji su se oglušili o jasno istaknuta obavještenja o zabrani prilaska području brane i akumulacije.

- Zbog drskog ponašanja i oglušavanja o naređenje, jer su mimo zabrane vlasnika parcele ЈP “Kolubara“ i znakova upozorenja, te našeg upozorenja da čine krivično djelo uzurpacije imovine, privedeno je 20 osoba, 14 muškaraca i šest žena, koji će biti predate sudiji za prekršaje - kažu u policiji.

 

Inače, dan prije početka važenja zabrane prilaska brani i akumulaciji “Rovni“, episkop valjevski Milutin je u manastiru Svetog arhangela Mihaila služio arhijerejsku liturgiju, u sklopu dogovora sa ЈP “Kolubara“ da se Valjevska Gračanica koju su ranije napustili monasi koristi dok ne počne proces spuštanja zatvarača na brani i punjenja akumulacije.