latinica  ћирилица
31/08/2015 |  19:25 | Autor: RTRS

Utvrditi da li aerodrom u Tuzli ispunjava uslove za izvoz robe (VIDEO)

Iako je Tuzlanski kanton ranije uputio inicijativu da se Aerodrom u Tuzli otvori za prevoz robe životinjskog porijekla, Komisija za integrisano upravljanje granicom BiH na sjednici nije dala zeleno svjetlo za izvoz robe.

Nakon dva časa koliko je trajao sastanak, Komisija za integisano upravljanje granicom je odlučila da stručni tim tek treba da izađe na teren i utvrdi da li aerodrom u Tuzli ispunjava uslove za kargo usluge.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske ne vide razlog zašto je uopšte o tome trebalo raspravljati. Ako Komisija odluči u korist tuzlanskog aerodroma tvrde da će biti prekršen raniji dogovor entiteta.

Aerodrom u Banjaluci ima značajan prihod od prevoza robe životinjskog porijekla.To ilistruje podatak da je od decembra prošle, do juna ove godine, samo u Tursku isporučeno 2.000 tona junećeg mesa.

Dnevno se banjalučkog Aerodroma isporučuje oko pet kamiona robe. Da je kojim slučajem Tuzlanski aerodrom otvoren za kargo saobraćaj, iz resornog ministarstva tvrde da bi bio narušen reciprocitet jer je dogovoreno da ove vrste usluga pružaju samo aerodromi u Banjaluci i Sarajevu.