latinica  ћирилица
28/04/2024 |  18:31 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

U Pelagićevu izgradnja solarne elektrane vrijedne oko pet miliona KM (VIDEO)

Solarne elektrane stručnjaci smatraju energetskim postrojenjima budućnosti. U Srpskoj najviše ih je izgrađeno na području Hercegovine, a u posljednje vrijeme nisu rijetkost ni u Semberiji i Posavini. U Pelagićevu je počela izgradnja jedne snage tri megavata, vrijedna oko pet miliona maraka. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana.
Solarna elektrana u Pelagićevu - Foto: RTRS
Solarna elektrana u PelagićevuFoto: RTRS

Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Kompleks od dvadeset malih solarnih elektrana, na površini od pet hektara, godišnje će proizvoditi četiri miliona kilovat časova električne energije.

- Struja će preko dalekovoda biti transportovana u mrežu Elektroprivrede Srpske. Za potrebe tog transporta i prihvata proizvedene struje, potrebne su dvije trafo-stanice. Јedna je već izgrađena, dok je druga trenutno u fazi gradnje- rekao je Miroslav Miškić, iz Termo energy solar iz Banjaluke.

Prva velika solarna elektrana u Posavini, koja se gradi u opštini Pelagićevo, rezultat je nastojanja lokalnog menadžmenta da stvori povoljno poslovno okruženje, ističe načelnik opštine Slavko Tešić.

- Opština Pelagićevo svih ovih godina radi na tome da uz investicije iz vlastitog budžeta, razvijamo opštinu Pelagićevo. Nadam se da krećemo dalje putem razvoja - naglasio je Tešić.

Prva isporuka električne energije Elekroprivredi Srpske, proizvedena u 12 malih solarnih elektrana očekuje, se 1. juna, a preostalih osam ulazi u sistem 1. avgusta.