latinica  ћирилица
01/09/2015 |  14:55 | Autor: SRNA

Vulin: Gradi se nekoliko privremenih prihvatilišta

Sredstvima stranih donatora u Srbiji se gradi nekoliko privremenih prihvatilišta za izbjeglice s Bliskog istoka i sa sjevera Afrike, rekao je ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin.

"Ne gradimo nikakve trajne, već privremene tranzitne kapacitete da ljudi ne bi bili na ulici i da im se djeca ne bi razboljevala jer dolazi zima", rekao je Vulin u Vlasotincu.

On je dodao da je 100.000 migranata izrazilo namjeru da dobije azil u Srbiji, ali da je svega desetak zatražilo i dobilo azil, prenijeli su beogradski mediji.

Vulin je naveo da će, između ostalog, jedno privremeno prihvatilište biti otvoreno u Subotici, a jedno će se graditi na prostoru grada Beograda, kako bi se pomoglo i izbjeglicama i građanima Srbije.

"Kad pomognete migrantima, to je najveća usluga lokalnom stanovništvu. Kada ste, kao u Preševu, uspjeli ljude da izdvojite iz nehumanog prostora, vi ste ljudima omogućili da koriste centar grada. Kada to isto uradite u Beogradu, vi ćete ljude smjestiti tamo gdje imaju svaku zaštitu, a u isto vreme omogućiti Beograđanima da regularno koriste svoje parkove", rekao je Vulin.

Vulin je u Vlasotincu prisustvovao otvaranju novoizgrađenog objekta od 87 metara kvadratnih, u kojem će biti osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama iz opština Vlasotince i Crna Trava.